13.11.09. Za Hrvatsku bez usmrćivanja napuštenih životinja

| More

Prijatelji životinja pohvaljuju odluku Grada Dubrovnika i pozivaju ostale da mu se pridruže

Nakon šokantnog prijedloga odluke o usmrćivanju napuštenih pasa, Grad Dubrovnik ponovo je iznenadio javnost, ali ovaj put pozitivnim primjerom svim ostalim gradovima Hrvatske, donoseći odredbu kojom se zabranjuje usmrćivanja zdravih pasa i nakon isteka roka od 60 dana. Tom odlukom Grad Dubrovnik je i službeno potvrdio status grada u kojem godinama nema eutanazije u azilu zahvaljujući naporima i radu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik.

Osim toga Grad Dubrovnik se pridružio gradovima Velika Gorica, Karlovac i Požega donoseći odredbu o obveznom mikročipiranju svih pasa kako bi se lakše pronašli neodgovorni skrbnici pasa i sankcionirali prema Zakonu o zaštiti životinja. Iako je prema Pravilniku o označavanju pasa obavezno mikročipiranje pasa rođenih nakon 2004. godine, ovakvim odlukama lokalnih vlasti mikročipiranjem su obuhvaćeni svi psi, a naročito stariji psi koji su češće napušteni jer se neodgovorni građani nakon nekoliko godina ne žele više brinuti o nijma.

Donošenjem ovakvih odredbi Grad Dubrovnik je pokazao primjerom da lokalne vlasti mogu i trebaju poduzeti niz mjera u prevenciji napuštanja pasa i time ih zaštititi od neodgovornih građana, a pohvaljujemo i najavu izgradnje skloništa za napuštene pse.

Podržavamo Grad Dubrovnik u prijedlogu da se donesu izmjene Zakona o zaštiti životinja i zabrani usmrćivanje zdravih pasa u skloništima kako bi Hrvatska postala zemlja bez eutanazije napuštenih životinja. Očekujemo od ostalih gradova i državnih vlasti da slijede pozitivan primjer koji daje Dubrovnik.

Pridružujemo se potpisivanju peticije koju je pokrenulo Društvo za zaštitu životinja i građanska inicijativa Antigenocid iz Dubrovnika koja će se potpisivati i u ostalim gradovima Hrvatske. Pozivamo građane da potpišu peticiju za zakonsku zabranu eutanazije životinja u skloništima i peticiju za hitnu reformu veterinarske inspekcije.

Najbolji način da se pomogne napuštenim životinjama je pružiti im dom ukoliko za to postoje uvjeti, umjesto kupnje životinja od uzgajivača ili švercera životinja. Trgovina životinjama unosan je posao u kojem je motiv zarada i zbog njega se životinje izlažu velikoj okrutnosti.

Najbolja prevencija napuštanja životinja je dizanje svijesti građana o zaštiti životinja, počevši od škola i vrtića, sankcioniranjem neodgovornih skrbnika koji svoje životinje napuštaju, programom kastracije i poticanjem udomljavanja pasa.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting