Mitovi o B12

| More

Prirodni proizvodi sadrže dovoljno vitamina B12

U prošlosti s vitaminom B12 nije bilo problema. Ljudi su živjeli u prirodnoj, organski onečišćenoj okolini. Čimbenici kao dugi transportni putovi i s tim povezano konzerviranje, normirani higijenski standardi, često pretjerana čistoća, potreba pranja voća i povrća zbog zaštitnih sredstva i pesticida, odmak od privredne samoopskrbe i viši stupanj oplemenjivanja živežnih namirnica uzrokovali su pad ili nestanak udjela organske prašine i mikroorganizama. Gdje se prije jela zemlja i prašina, danas se savjesno pere. Naš prirodan unos B12 vitamina danas u ovom obliku više ne postoji.

B12 može biti problem samo za vegane

Iako je B12 tema kod veganske prehrane, to ne znači da samo vegani mogu imati poteškoće s B12. Poznato je da nedostatak vitamina B12 može zadesiti sve starije od 50 godina, a tu su i druge rizične grupe nevezane za vegansku prehranu. Postoji mnogo obogaćenih proizvoda koji nisu obogaćeni u prvom redu za vegane. Razmišlja se i o uvođenju obveznog obogaćivanja brašna folnom kiselinom i vitaminom B12 upravo zbog nedostatne opskrbe svih građana.

Na B12 ionako ne treba paziti

Nedostatan unos vitamina B12 može uzrokovati anemiju i oštećenja živčanog sustava. U veganskoj prehrani treba naći siguran izvor vitamina B12 u obliku nadomjestaka ili obogaćenih namirnica. Za informirane ljude B12 uopće nije problem. Vegani trebaju posvetiti pozornost opskrbi vitaminom B12 jer dugoročno ne raspolažu nikakvim prirodnim izvorom vitamina B12.

Morske alge su siguran izvor B12

Nažalost, alge i morsko bilje ne može se smatrati sigurnim izvorom B12. Oni sadrže veliki udio B12-analoga. Zbog sličnog kemijskog sastava tijelo ih zabunom identificira kao pravi B12, ali oni nemaju isti učinak.

Vitamin B12 - izvor: http://ansc.umd.edu/

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting