Programi kastracije

| More

Postoji veliki problem napuštenih životinja (mačaka i pasa) i slobodno-živućih mačaka (uličnih) koje se nekontrolirano razmnožavaju i predstavljaju veliki problem. Odgovorne za ovaj problem smatramo neodgovorne sugrađane koji odbacuju svoje kućne životinje, kao i one koji ne kastriraju i ne mikročipiraju svoje ljubimce. Svojom neodgovornošću rade veliku štetu životinjama i ljudima.

U takvoj lošoj situaciji lokalna zajednica nema nikakve preventivne projekte koje smatramo nužnima. Smatramo i tražimo da za ovakve pogreške mnoge treba pozvati na odgovornost. Veliki novac poreznih obveznika se troši, a bez rezultata. Građani to moraju znati. Moraju znati da od strane lokalne zajednice nema nikakvih ili gotovo nikakvih projekata i programa smanjenja populacije mačaka i pasa, odnosno organiziranih kastracija.

Mnogi ljudi, koji spašavaju životinje pružajući im hranu i vodu u ljetnim mjesecima kada se temperature visoke, smatraju se psihijatrijskim slučajevima. Hranjenje pasa i mačaka zakonom je dopušteno, tim životinjama nitko nema pravo uskratiti hranu i vodu. Treba kažnjavati sve one koji ostavljaju smeće iza sebe, bacajući otpatke hrane kroz prozore svojih stanova i one koji ne kastriraju svoje kućne životinje prebacujući tako brigu na druge građane i radeći veliku štetu životinjama.

Želimo da se problemi napuštenih i slobodno-živućih životinja počnu riješavati na human i jeftin način.

Tražimo da poduzme slijedeće mjere:

Uz gradnju azila za pse tražimo i programe sterilizacije i kastracije slobodno-živućih mačaka na teret grada, kao i potporu i subvenciju kastracije vlasnicima mačaka jer donosi višestruku korist. Napominjemo da su ovu metodu uvele mnoge europske zemlje, te da je metoda 'uhvati - kastriraj - vrati' prihvaćena kao jeftin, djelotvoran i human način rješavanja problema i to fokusirajući se na uzroke problema.

Tražimo da se pothitno troškovi hvatanja i držanja mačaka zamijene kastracijama mačaka kao, što stoji i u pravilniku u o higijenskim servisima, članak 28. S velikim brojem sterilizacija mačaka porast će broj udomljenja mačaka, a smanjit će se broj odbačenih mačaka. Smanjenjem broja mačaka na ulicama našeg grada smanjit će se broj prometnih nesreća te nadoknade šteta. Gradnja skloništa i smještaj mačaka imat će suprotni učinak - visoke troškove.

Kalkulacija troškova skloništa za mačke kapaciteta 500 mačaka

Po procijeni udruge 'Mijau' iz Rijeke, i cijeni koje imaju Udruge, troškovi jednog azila sa cca 500 mačaka bili bi slijedeći (održavanje i čišćenje azila te prijevoz mačaka nije uračunat):

Sterilizacija 500 mačaka pri dolasku u azil: 125.000,00 kn

Čišćenje od endo i egzo parazita 500 mačaka: 4.800,00kn

Hrana za 500 mačaka kroz 60 dana minimalno: 169.440,00 kn

Eutanazija, ako se ne udome nakon isteka 60 dana (koja je neprihvatljiva): 200.000,00 kn

Znači ukupno troškova za samo 60 dana: 499.240,00 kn (cca 500.000,00 kn)

Za 500.000,00 kn metodom 'uhvati – kastriraj – vrati', može se kastrirati preko 2000 mačaka.

Ako računicu provučemo kroz čitavu godinu 500.000,00 x 6 (preostalih 10 mjeseci) dobivamo iznos od cca 3.000.000,00 kuna.

Za 3.000.000,00 kn može se kastrirati preko 10.000 mačaka godišnje.

Prema mogućnosti razmnožavanja od samo jedne nekastrirane mačke i njezinog potomstva kroz godinu dana može poteći preko 10 mačaka (kroz sedam godina čak nevjerojatnih 300.000).

Iz navedenog jednostavnih izračuna vidi se da je kastracija ekonomičan, efikasan i human način za smanjenje populacije mačaka, a svakako su programi kastracije bitni i nužni i za smanjenje populacije pasa.

Nadamo se da će vas napisano potaknuti na rješavanje problema napuštenih životinja te da ćete izdvojiti sredstva za sufinanciranje programa kastracije koji su neophodni.

Sava Jokić. Ing. med. lab. dij.
Predsjednica udruge 'Mijau', Rijeka

Vezane teme

Nuznost kastracije [ 75.96 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting