23.02.22. Tražimo informaciju gdje je mačka Anastazija

| More

Dubrovački muzeji
Pred Dvorom 3
20 000 Dubrovnik
Hrvatska

Poštovani,

naišli smo na informaciju o uklanjanju kućice i premještanju 18-ogodišnje mačke Anastazije koja je godinama boravila na trijemu Kneževa Dvora. Po izvorima u medijima, slijedom odluke Dubrovačkih muzeja Anastazija više nije tamo od prošlog četvrtka, kao ni njezina kućica.

Izrazito nam je žao što je prema mezimici građana koja nikome nije smetala, već je uveseljavala građane i turiste, postupljeno na ovaj način, pogotovo jer su mačke, osim uz ljude, vezane i za lokaciju na kojoj borave. U slučaju Anastazije premještanje je još okrutnije obzirom na njenu duboku starost.

Molimo vas za informaciju gdje se mačka Anastazija nalazi sada, odnosno gdje je premještena, idealno uz fotografije.

Anastazija je bila zaštitni znak navedene kulturne ustanove i omiljena među sugrađanima kojima je ova odluka teško pala. Jako nas žaloste ovakve nelogične odluke, pogotovo uz brojne pozitivne primjere suživota s uličnim mačkama poput onog svježeg u gradu Rovinju gdje se cijeli grad dignuo na noge i pomogao mačku Normanu: https://www.jutarnji.hr/vaumijau/traze-dom/istarskog-macka-koji-se-zavukao-ispod-stijena-tjednima-su-pokusavali-spasiti-evo-kako-su-uspjeli-15161110. Ističemo i primjer Istanbula, koji kao svjetska mačja prijestolnica privlači turiste. Nekoliko desetaka mačaka tako živi i u jednoj od najpoznatijih crkava u Istanbulu, Aji Sofiji.

Napominjemo i da su jedinice lokalne samouprave dužne, prema Zakonu o zaštiti životinja, zbrinjavati i napuštene mačke i financirati rad skloništa za životinje, koja moraju osigurati kastraciju pronađenih mačaka.

Osim mačaka koje žive s ljudima, postoje i slobodnoživuće mačke, koje nemaju skrbnika jer su napuštene ili su potomstvo napuštenih mačaka. Skrb o njima, a prvenstveno kontrola njihova razmnožavanja, u nadležnosti je lokalnih zajednica.

Mnoge države svijeta rutinski prakticiraju projekt „Uhvati-Kastriraj-Vrati” kao human način pomoći napuštenim mačkama i kao najučinkovitiju metodu kontrole razmnožavanja slobodnoživućih mačaka. I hrvatski Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje propisuje da se nađene slobodnoživuće mačke kastriraju, označavaju rezanjem vrška lijeve uške i evidentiraju (mjesto i datum nalaska, mjesto i datum puštanja).

Više od 100 jedinica lokalne samouprave provodi na svojem području projekt „Uhvati-Kastriraj-Vrati” zahvaljujući kojemu se zaustavlja daljnje nekontrolirano razmnožavanje mačaka nekoliko puta godišnje, prijenos mačjih zaraznih bolesti i njihova patnja na ulicama. Osim što gradovi i općine trebaju provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka, u suradnji s udrugama i građanima trebaju omogućiti organiziranje hranilišta za njih, što je uobičajena praksa i u europskim gradovima. Više o tome pročitajte OVDJE, a zbog svega navedenog obratili smo se i Gradu Dubrovniku.

Budući da nas mnogi zabrinuti građani mole za reakciju, molim vas za što žurniju informaciju, kako bismo mogli o tome obavijestiti brojne zabrinute građane i medije.

Unaprijed hvala na odgovorima.

S poštovanjem

Vlatka Balaš
Prijatelji životinja

U Zagrebu 23. veljače 2022.

Odgovor Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika zaprimljen 23. veljače 2022.

Poštovana gospođo Balaš,

sa zadovoljstvom vas mogu izvjestiti kako su službenici Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika utvrdili da je Anastazija živa i zdrava, te se ista trenutno nalazi unutar vanjskog dijela Kneževa dvora u Dubrovniku, kao što se može vidjeti iz fotografije u prilogu.

Lijep pozdrav,

Miho Šutalo
Voditelj odsjeka za komunalno redarstvo

mačka Anastazija Dubrovnik [ 223.48 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting