20.03.15. Meso je patnja i smrt!

| More

Prijatelji životinja pridružuju se globalnom obilježavanju Svjetskog dana bez mesa pozivajući na život

- Provokativan performans na Trgu bana Jelačića: ljudska tijela upakirana kao meso za prodaju

Ususret proljeću, udruga Prijatelji životinja 20. ožujka priključit će se preko trideset zemalja diljem svijeta u kojima će se obilježiti Svjetski dan bez mesa (Meatout) koji je 1985. godine pokrenula neprofitna organizacija Farm Animal Rights Movement (FARM). Akcije koje se provode u cijelome svijetu povodom ovog važnog datuma žele podići svijest o dobrobitima veganske prehrane: pomaganju životinjama, postizanju izvrsnog zdravlja pojedinca i zajednice te spašavanju planeta.

Kako bi skrenuli pozornost na glavni razlog obilježavanja Svjetskog dana bez mesa, aktivisti udruge Prijatelji životinja sami će postati meso. U znakovitom performansu koji će se održati u petak 20. ožujka 2015. u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, dvoje aktivista, upakiranih u celofan u 'posudama' za meso, pokazat će kako bi u trgovinama izgledalo ljudsko meso za prodaju. Na etiketama na pakiranjima ljudskog mesa stajat će cijene i upozorenje da se milijarde životinja muči i okrutno ubija zbog ljudske obijesti jedenja mesa. Meso uvijek znači patnju i smrt neovisno koliko željeli to prekriti ili opravdati. No rješenje je vrlo jednostavno i svima dostupno - stoga će prolaznici moći dobiti letke s receptima veganskih jela.

Mesna industrija umata svoje krvave proizvode u sterilna pakiranja, skrivajući brutalnu istinu o njihovu nastanku. Tijekom uzgoja, goveda bez omamljivanja kastriraju i odstranjuju im rogove. Pilićima odsijecaju kljunove, a svinjama izbijaju očnjake, režu repove i kastriraju ih pri punoj svijesti. Mnoge životinje umiru od upale pluća, dehidracije, iznemoglosti ili infekcija. Teško depresivne životinje u proizvodnji mesa vegetiraju nagurane u mračne boksove ili kaveze u kojima se ne mogu ni pomaknuti. Kada nakon mučnog transporta stignu u klaonicu, životinje vješaju na tekuću vrpcu ili ih bacaju u kipuću kupku, često dok su još potpuno svjesne. One umiru u stravi i užasu.

Svatko tko odabere hraniti se veganski na Svjetski dan bez mesa spasit će životinje, spriječiti uništavanje šuma i iscrpljivanje vode radi proizvodnje mesa, utjecati na prestanak gladi u svijetu i poboljšati svoje zdravlje. Ako odabere vegansku prehranu kao način života, učinit će veliku i značajnu promjenu za životinje, okoliš, druge ljude i samoga sebe, a pritom uživati u ukusnim i raznovrsnim jelima od povrća, voća, žitarica i mahunarki.

Svake godine diljem svijeta više od 60 milijarda životinja pati i umire zbog mesne industrije. Prijatelji životinja upozoravaju da se životinje, uključujući čovjeka, sastoje od krvi, mesa i kostiju te da imaju jednake osjećaje i osnovne potrebe. Pozivaju sve da im dolazak proljeća bude poticaj za spremanje jela od namirnica biljnog podrijetla, odbacivanje mesnih navika i istraživanje zdrave i suosjećajne prehrane.

Svjetski dan bez mesa 2015 [ 127.53 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2015 [ 80.52 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2015 [ 79.22 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2015 [ 80.48 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2015 [ 215.36 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2015 [ 155.33 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2015 [ 145.89 Kb ]Svjetski dan bez mesa 2015 [ 87.82 Kb ]Svjetski dan bez mesa [ 242.65 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting