16.11.11. Ubijanje napuštenih životinja u Hrvatskoj

| More

Prijatelji životinja upozoravanju na nemilosrdno ubijanje napuštenih životinja u Hrvatskoj

- Iznimno loše stanje glede zbrinjavanja napuštenih životinja u Hrvatskoj

Prijatelji životinja žele naglasiti da je situacija u Hrvatskoj glede zbrinjavanja i skrbi o napuštenim životinjama zabrinjavajuća i alarmantna jer se životinje sustavno zlostavljaju, zanemaruju i ubijaju, a skloništa na mnogim područjima niti ne postoje.

Udruga Prijatelji životinja to može potkrijepiti brojnim prijavama nadležnim institucijama, ali tu strašnu činjenicu može provjeriti svatko tko upita lokalne zajednice, županije, gradove i općine na koji način zbrinjavaju životinje, koliko su samo u ovoj godini neposredno ili posredno ubili napuštenih životinja i koliko su za tu sramotu potrošili novaca poreznih obveznika.

Politiku neubijanja napuštenih životinja javno iznose samo Zagreb i Dubrovnik, a drugi ili javno iznose nemar i nepostojanje skloništa, informacijskog centra i programa udomljavanja, ne skrivajući niti brojke ubijenih životinja, ili pak pokušavaju prekriti nemilosrdno ubijanje pod okriljem tobožnjeg ispunjenja minimalnih uvjeta propisanih Zakonom o zaštiti životinja.

Grad Zagreb jedini ima u svojem vlasništvu sklonište koje vodi politiku neubijanja životinja i provodi programe kastracije, edukacije, socijalizacije, udomljavanja i kontrole udomitelja. Sklonište nastoji životinjama dati što bolju skrb do udomljenja te, iako se neke stvari mogu izvesti i provoditi bolje, ovo sklonište navodi se kao dobar primjer.

Hrvatske udruge za zaštitu životinja i savjesni pojedinci pokušavaju zadnjim snagama smanjiti sveprisutan problem vezan za napuštanje životinja i njihovo zbrinjavanje i udomljavanje, dok većina lokalnih zajednica ne cijeni njihove napore niti ne provodi svoje zakonske i moralne obaveze.

Udruga Prijatelji životinja oštro se protivi ubijanju napuštenih životinja i zalaže se za uvođenje većih sankcija za napuštanje životinja te provedbu istih, izgradnju skloništa, programe mikročipiranja, kastracije, edukacije, socijalizacije i udomljavanja te uvođenje povlastica za udomitelje životinja, a sve s ciljem savjesnog odnosa društva i pojedinaca prema životinjama.

Prijatelji životinja žele da se javno progovori o cjelokupnoj situaciji i da odgovorni budu prozvani i sankcionirani zbog neprovedbe Zakona o zaštiti životinja te nebrige i ubijanja napuštenih životinja u Hrvatskoj. Kada udruga Prijatelji životinja dođe do provjerenih informacija o nepravilnosti rada nekog od skloništa i o ubijanju životinja, svakako će ih, u interesu životinja i vjerodostojnog informiranja javnosti, objaviti i posegnuti za svim mogućim pravnim i drugim mjerama u svrhu zaštite životinja.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting