Veganska prehrana - savjeti za roditelje

| More

Veganska prehrana je sigurna i pruža zdravstvene prednosti, ali kako se to prevodi u praktičan vodič za roditelje? Evo nekih savjeta za uobičajene situacije:

Vrtići i škole

Uistinu bi bio izazov naći razred u kojem svi učenici jedu istu hranu. Na izbor hrane utječu nepodnošenje laktoze, alergije na hranu, etničke sklonosti i vjerska ili prehrambena ograničenja. Učionica može pružiti priliku upoznavanja učenika i učitelja sa zdravom hranom. Svježe voće, povrće narezano na zabavne oblike s umakom od graha, čajni kolačići i krekeri prekriveni maslacem od oraha i voćem su sve zdravi, slasni zalogaji. Svakako raspravite o toj temi s učiteljem vašeg djeteta i, prema potrebi, i s drugim osobljem vrtića ili škole. Objasnite im svoje stavove i da ste ozbiljni i odgovorni te koliko vam je to važno. Objasnite im i da kod veganske hrane nema bojazni od salmonele i trihineloze. Saznajte ima li učitelj ikakvih pravila što se tiče hrane. Primjerice, neki učitelji ne dopuštaju da se jedu bomboni ili bilo kakvi drugi slatkiši u učionici - to je znak korisnog zanimanja i brige za prehranu. Raspravite razloge zbog kojih vaše dijete slijedi vegansku prehranu i pružite učitelju informacije o prehrani. Iznošenje ovih stvari na vidjelo na vrijeme pomaže uklanjanju problema tako da se učitelja upozna s veganskom prehranom. Doniranje knjiga ili kuharica školskoj knjižnici korisno je. Isto tako, korisno je povezati se s roditeljima istomišljenicima zbog uzajamne potpore.

Raznovrsnost dostupnog povrća, mahunarki, žitarica i voća može biti zanimljiva hrana za školski obrok. Roditelji koji su zabrinuti da će obrok njihovog djeteta biti 'drukčiji' neka pokušaju s raznim zamjenama za meso, sojinim sirom ili sojinim jogurtom i slično, jer se gotovo umjesto svakog mesnog obroka može složiti veganska varijanta. Eksperimentirajte s ovim prijedlozima:

Rođendanske zabave

Bilo da se proslava održava u školi ili kod kuće, vaše dijete se ne treba osjećati kao stranac. Ako je proslava kod drugog djeteta, ponudite se donijeti jelo ili desert. Slijede neka popularna jela koja će svi prihvatiti:

Ako radite tortu ili kolače, probajte neke od sljedećih prijedloga kako bi zamijenili jaja i kravlje mlijeko u receptima:

Kako nahraniti izbirljivog mališana

Svejedi ili vegetarijanci, mališani će zauzeti stav o tome što hoće, a što neće jesti, pa pružanje hranjivog, uravnoteženog obroka može biti pravi izazov. Ovi savjeti mogu pomoći.

Brzi i jednostavni obroci

Roditelji koji imaju vrlo malo vremena za kuhanje još uvijek mogu poslužiti hranjive, ukusne veganske obroke za svoju obitelj i ne moraju čistiti pileću mast ili strahovati od bolesti uzrokovanih hranom životinjskoga podrijetla. Pripremanje obroka može biti čas posla zbog hrane dostupne u trgovinama mješovitom robom i zdravom hranom. Evo nekoliko rješenja za brze obroke:

Što reći djedovima i bakama, učiteljima, prijateljima, babysiterima...

Izreka 'Baka zna najbolje' se ne mora uvijek odnositi na prehranu vašeg djeteta. Ako je njezino viđenje zdravog obroka meso, jaja i kravlji sir, vrijeme je da s njom ozbiljno razgovarate. Važno je da razgovarate s onima koji će biti uključeni u prehranu vašeg djeteta. Objasnite im veganske stavove i prednosti kao i važnost striktnog poštivanja vaše odluke. Probajte s nekim od ovih savjeta:

Ovo će pomoći drugima da bolje razumiju prehranu i potaknuti ih da probaju neke od recepata.

Reference
  1. Messina M, Messina V. The Dietitian's Guide to Vegetarian Diets. Aspen Publishers, Inc., 1996.
  2. Rivero L. Healthy fast food for pre-schoolers. Vegetarian Journal studeni/prosinac 1994.
  3. Coughlin CM. Sharing Vegetarianism with family and friends. Vegetarian Journal svibanj/lipanj 1997.

Vezane teme

Savjeti za roditelje [ 3.30 Kb ]Savjeti za roditelje [ 4.55 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting