10 razloga za izbjegavanje kravljeg mlijeka

| More

Zahvaljujući nebrojenim milijunima dolara potrošenih na oglašavanju mnogi misle da je kravlje mlijeko potrebno u ljudskoj prehrani. Zadnjih nekoliko desetljeća kravlje mlijeko i proizvodi dobiveni od njega smatraju se bitnim dijelom ishrane razvijenih zemalja. Mlijeko i mliječni proizvodi kao što su sir, jogurt, sladoled, sirutka, kefir i maslac su samo u SAD-u učinkovito promovirani s proračunom od preko 165 milijuna dolara godišnje. Ali promidžba nije samo o reklamiranju. U SAD-u zakoni nalažu da sve škole opskrbe djecu mlijekom pri svakom obroku ili im prijeti gubitak sredstava. Oni koji su odgovorni za ovaj nalog su izabrali zanemariti činjenicu da do 90 posto afričko-američke, 70 posto azijske, i 15 posto kavkaske djece ne mogu probaviti laktozu u mlijeku, ali i mnoge druge činjenice.

Unatoč ovome i drugim kontroverzama u svezi sa zdravstvenim posljedicama, potrošnja mliječnih proizvoda u SAD-u je pouzdano rasla od 1980 godine. Pola cjelokupne potrošnje dolazi u obliku sira, super koncentriranom obliku zasićenih masnoća i soli koji kompromitiraju zdravlje.

Od svih životinja na planetu, ljudi su jedina stvorenja koji opetovano konzumiraju mliječne proizvode drugih vrsta. Ono za što se pretpostavljalo da je korisna navika je, zapravo, više nego tek upitno. Znanstveni dokazi sugeriraju da su posljedice ove navike razorne.

Čini se mogućim da nijedan drugi sastavni dio moderne ishrane ne uzrokuje više boli i patnje, uključujući preranu smrt i invaliditet, kao mliječni proizvodi. Postoje neoborivi znanstveni dokazi da je ljudska konzumacija mliječnih proizvoda jako povezana sa sljedećim stanjima:

  1. Dijabetes
  2. Konstipacija
  3. Infekcija uha
  4. Začepljenje sinusa i hunjavica
  5. Problemi kože uključujući osip, dermatitis, ekcem i akne
  6. Astma
  7. Probavne smetnje (uključujući sindrom iritacije crijeva i Crohnovu bolest)
  8. Artritis i bolovi u zglobovima
  9. Rak (limfoma, leukemija)
  10. Pretilost

Problemi s mlijekom su brojni:

  1. Mliječni proteini - Svi mliječni proizvodi, sadrže obilnu količinu mliječnih proteina. Mliječni proteini su najčešće implicirani uzročni čimbenik u promicanju prethodno navedenih bolesti.
  2. Bakterijska kontaminacija - Mliječni proizvodi su među najčešćom hranom povučenom zbog kontaminacije bakterijama kao što su salmonela, stafilokok, listeria i druge. Pasterizacija ubija većinu bakterija u mlijeku, no u procesu stvara virusne fragmente koji također mogu škoditi zdravlju.
  3. Biološka koncentracija otrova - Svi životinjski proizvodi, uključujući mliječne proizvode, biološki koncentriraju razne otrove, uključujući pesticide i ostale zagađivače okoliša. Rezultat je da meso ili mliječni proizvodi imaju visoko koncentrirane razine ovih otrova.
  4. Hormoni - Da bi se povećala proizvodnja mlijeka, kravama iskorištavanima za proizvodnju mlijeka je ustaljeno ubrizgavan rekombinantni goveđi hormon rasta (rbGH). Ovaj hormon dramatično povećava proizvodnju mlijeka, ali također povećava inzulinu sličan faktor rasta koji je pokazao da promiče rast stanica raka.
  5. Antibiotici - Velike količine antibiotika daju se kravama i to možda pridonosi rastućem problemu vrsta bakterija otpornih na antibiotike.
  6. Curenje crijeva - Mliječni proteini se čine dobro podešeni da stimuliraju neprikladne imunološke reakcije kada se upiju kroz upaljenu crijevnu sluznicu, proces obično nazivan 'curenje crijeva'. U osjetljivih pacijenata se pogorša mnoštvo upalnih procesa i mogu biti povezani s mnogo gore spomenutim procesima oboljenja.
  7. Ekološki - Industrija uzgoja krava zbog mlijeka i mesa je glavni potrošač svježe vode i pridonosi zagađivanju kako vode tako i zraka. Ishrana temeljena na mesu i mliječnim proizvodima je vrlo štetna za okoliš.
  8. Moralni i etički - Sve više ljudi zatočavanje, iskorištavanje i ubijanje životinja s moralne strane smatra odvratnim i neprihvatljivim te odbija sudjelovati u postupku kojeg smatraju neetičnim.

U preko 20 godina kliničke prakse, najdosljednije djelotvoran savjet o ishrani kojeg sam dao svojim pacijentima je, 'Izbjegavajte konzumaciju svih mliječnih proizvoda'.

Alan Goldhamer, D.C.
Direktor TrueNorth zdravstvenog centra u Kaliforniji i član Nacionalnog zdravstvenog društva

Reference:

  1. Dairy Management Inc. www.dairycheckoff.com
  2. www.drmcdougall.com
  3. Radna grupa o proteinima kravljeg mlijeka i šećernoj bolesti. Prehrambene navike dojenčadi i njihova moguća povezanost s etiologijom šećerne bolesti. Pediatrija 94:752, 1994.
  4. Iacono G. Nesnošljivost kravljeg mlijeka i kronični zatvor u djece. N Engl J Med, 15. listopada 1998.;339(16):1100-4.
  5. Juntti H. Alergija na kravlje mlijeko povezano je sa povratnim infekcijama uha u djetinjstvu. Acta Otolaryngol. 1999; 119(8):867-73.
  6. Tikkanen S. Status djece s alergijom na kravlje mlijeko u djetinjstvu od 10 godina života. Acta Paediatr., listopad 2000.; 89(10):1174-80.
  7. www.nlm.nih.gov
  8. Oranje AP. Prirodni tijek alergije na kravlje mlijeko u dječjem atopijskom ekcem/dermatitis sindromu. Ann Allergy Asthma Immunol., prosinac 2002.; 89(6 Suppl 1):52-5.
  9. Bahna S. Alergije na mlijeko. Grune i Stratton, New York.
  10. www.notmilk.com/tudrmac.html
  11. Johnson J. Molekularna biologija i patogeneza humanog T-staničnog virusa leukemije/limfotropnog virusa tipa 1 (HTLV-1). Int J Exp Pathol., lipanj 2001.; 82(3):135-47.
  12. Barr SI. Učinci povećane kozumacije tekućeg mlijeka na unos energetskih i hranjivih tvari, tjelesnu težinu, i kardiovaskularne rizične faktore kod zdravih starijih ljudi. J Am Diet Assoc., srpanj 2000.;100(7):810-7
  13. Campbell, TC. Studij Kine.
  14. Lund BM. Pasterizacija mlijeka i otpornost Mycobakterium avium subsp. paratuberculosis na toplinu: kritički osvrt na činjenice. Int J Food Microbiol., 25. srpanj 2002.;77(1-2):135-45.
  15. Nuotio L. Iskorjenjivanje enzootske goveđe leukoze iz Finske. Prev Vet Med. 30. svibnja 2003.;59(1-2):43-9
  16. Holmes MD. Dijetalne uzajamne veze plazme inzulinu sličnom faktoru rasta 1 i inzulinu sličnom faktoru rasta koji veže protein 3 koncentracije. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. rujan 2002.; 11(9):852-61.
  17. Bahna, S. Alergije na mlijeko. Grune i Stratton, New York.
  18. Robbins, J. Ishrana za Novu Ameriku.

Vezane teme

10 razloga za izbjegavanje kravljeg mlijeka [ 3.42 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke