Blagdanski recepti
Pečenka
Sastojci:
1 kg svježeg seitana, 5 dl ulja, sol, papar
za prilog:
1 kg krumpira
Priprema:
Seitan posolimo i popaprimo. Stavimo ga u lim za pečenje i dodamo ulje. Zatim se doda očišćen i narezan krumpir i peče 1 sat.
Orehnjača
Sastojci:
500 g glatkog brašna, 1 dl ulja, 1 žličica soli, 1 žlica šećera, 2-3 dl sojinog mlijeka, limunova korica, 1 svježi kvasac, 2 žličice šećera
Nadjev: 250 g oraha, 200g šećera, sojino mlijeko, 100 g grožđica, korica limuna, šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U šalicu staviti 2 žličice šećera, izmrvite kvasac, preliti toplim mlijekom i ostaviti da se diže na toplom mjestu. Umiješati dobivenu smjesu u brašno, dodati sol, šećer ulje, limun, i i sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže. Nadjev napraviti od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom. Dodati šećer, grožđice i limun. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu 1 cm. Nadjenuti nadjevom i saviti u valjak, staviti u nauljeni viši lim. Neka se diže još oko 30 min. Peći 30 min na 200°C. Kad se ohladi posipati šećerom u prahu i rezati na ploške.
Francuska salata
Sastojci:
5-6 krumpira (srednje veliki), 3-4 mrkve, 1 šalica graška, 3-4 kisela krastavca, 1 žlica limunovog soka, 2-3 žlice majoneze bez jaja, sol
Priprema:
Skuhati krumpir, mrkvu i grašak. Povrće i krastavce isjeći na kockice, dodati limunov sok i sol, pa sve dobro izmiješati. Dodati majonezu i senf pa još jednom sve dobro promiješati tako da majoneza poveže sastojke. Po želji možete dodati tofu sir ili sojino vrhnje.
Sarma
Sastojci:
300 g sojinih ljuspica, 500 g kiselog kupusa, 200 g dimljenog seitana, 50 g riže, malo peršina, žlica mljevene crvene paprike, žlica brašna, 1/2 dl ulja, žlica koncentrata rajčice, sol i papar
Priprema:
Popržiti rižu i sojine ljuspice na malo ulja, dodati sjeckani peršin i crvenu papriku te sve dobro izmiješati. Listove kiselog kupusa oprati i nadjenuti smjesom te saviti i dobro učvrstiti krajeve. Dno posude obložiti preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme. Između sarmi posložiti komadiće dimljenog seitana. Odozgo posložiti listove kupusa te sve preliti vodom i kuhati oko sat vremena na laganoj vatri. Na ulju popržiti žlicu brašna, dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhati i preliti preko sarma.
Hladetina
Sastojci:
100 g dimljenog seitana, 1 korijen peršina, 1 korijen celera, 100 g mrkve, 1 glavica luka, 3 režnja češnjaka, 1 list lovora, papar, 2 vrećice pektina (Želina), sol
Priprema:
U vodi prokuhati povrće. U drugi lonac u 1 litru vode dodati sol i pektin. Kad voda provrije, uz miješanje kuhati još 3 minute. Dodati povrće, promiješati i ostaviti na hladnom.
Pohani sojini medaljoni
Sastojci:
200 g sojinih medaljona, malo brašna, ulje, krušne mrvice, sol
Priprema:
Sojine medaljone prokuhati u slanoj vodi otprilike 15 minuta, ocijediti i ohladiti. Uvaljati medaljone u mješavinu brašna i vode (uz dodatak začina po želji), zatim u mrvice i pržiti u vrućem ulju sa svih strana. Poslužiti s kriškama limuna.