Mlijeko - zapadnjački fenomen

| More

Kravlje mlijeko je zapadnjački fenomen. Tako npr. kada pogledamo Europu vidimo da Europljani koriste veću količinu mlijeka od Azije kod koje je konzumacija mliječnih proizvoda prilično nova osim kada je riječ o Indiji. U Europi postoji samo nekoliko lokacija koje su idealne za proizvodnju velikih količina kravljeg mlijeka, a to su Nizozemska, Danska i južni dio Njemačke. To stvara ograničenje za mliječne proizvode zbog dugog vremena dostave u druge zemlje. Postoje i drugi problemi koji utječu na prodaju kravljeg mlijeka. Npr. postoje zdravstveni razlozi za nekorištenje tih proizvoda pogotovo za ljude koji ne podnose laktozu.

Ako usporedimo sojin i rižin napitak sa zobenim, ovo zadnje ima najbliže preporučene dnevne vrijednosti potrebnih količina pojedinih ugljikohidrata i proteina. Biljne masti sadržane u zobi su vrlo zdrave.

Budući da se u našoj proizvodnji preskače faza obrade krava za dobivanje mlijeka ne sudjelujemo u stvaranju ugljičnog dioksida. Naša misija je proizvoditi i unapređivati napitke od zobi, a ne želimo se raširiti na proizvodnju keksa, kolača i pudinga.

Svi znaju da je zobeni napitak zdrav te istovremeno i vrlo ukusan. Ciljane skupine koje koriste zobene napitke u Švedskoj su iste ciljane skupine i u drugim zemljama. Ljudi sve više i više razmišljaju o zdravom stilu življenja kao i o zdravoj ishrani pa tako sve više konzumiraju zobene proizvode. U zemljama članicama Europske unije 40% populacije je vrlo zainteresirano za zdrav životni stil i zdravu prehranu. Neki od najvažnijih ciljeva kojih se pridržavamo u svakodnevnim aktivnostima su da tržištu ponudimo balansirane proizvode koji ne sadrže niti kravlje mlijeko niti soju i da svi sastojci koji se nalaze u Oatly-ju budu ekološki uzgojeni. Pokazalo se je da u Europi i starije stanovništvo koristi zobene napitke što je dokaz da proizvodi nisu namijenjeni samo ljudima koji su mladi i odlaze u fitness centar.

UTJECAJ ZOBENOG MLIJEKA NA PAD RAZINE KOLESTEROLA

Kolesterol je supstancija važna za tijelo - dio je određenih hormona a nalazimo ga i u žuči koja pomaže razgradnju i probavu masnoća. To je masna supstancija čiju opnu grade bjelančevine. Proizvodi je tijelo, uglavnom u jetri a po tijelu se prenosi krvlju. Dva najpoznatija tipa kolesterola su lipoprotein male gustoće (LDL) i visoko-zasićeni lipoprotein (HDL).

LDL je ona loša vrsta kolesterola jer ga odnosi iz jetre i prenosi u krvne žile, dok HDL donosi kolesterol u jetru.

Ako želite sačuvati zdravu funkciju srca i krvožilnog sustava, trebali biste smanjiti razine LDL-a, koji može oštetiti i začepiti arterije, a povećati razine "dobrog" HDL-kolesterola.

Kako zobeno mlijeko snižava razine LDL-kolesterola?

Kada tijelo proizvodi više kolesterola nego što mu je potrebno, razine te supstancije rastu. Dokazano je da zobena kaša snižava razine LDL-kolesterola u krvi a da pritom ne djeluje i na HDL-kolesterol. Zapravo, neka su istraživanja pokazala da pritom razine HDL-a rastu.
Topljiva beta-glukan vlakna iz cjelovite zobi, kao dio prehrane s malo zasićenih masnoća i kolesterola, glavna su supstancija odgovorna za snižavanje razina LDL-kolesterola u krvi.

Količina topljivih vlakana koja bi se dnevno trebala unositi u organizam da bi se postigao takav pad iznosi 3 g na dan. Takva se doza temelji na 0.75 g po porciji, a učinkovita je jer topljiva vlakna prolaze kroz probavni trakt skupljajući pritom vodu i pretvarajući se u gel koji se miješa sa žučnim kiselinama koje sadrže kolesterol u crijevima i zatim ih iznose iz tijela. Kao odgovor na taj proces, jetra povlači kolesterol iz krvotoka kako bi nadomjestila te žučne kiseline. Tada razine kolesterola padaju.

ALERGIJE
Sve više ljudi otkriva zob

Sve više odraslih i djece diljem svijeta su alergični ili hiperosjetljivi na hranu koja sadrži kravlje mlijeko. To zaista otežava pripremu uravnotežene hrane.

Zob i hrana bazirana na zobi kao što je zobeno mlijeko mnogima nudi rješenje. Simptomi neobjašnjivog povraćanja, proljeva, bronhijalnih problema, osipa, nemogućnosti dobivanja na težini ili iscrpljenosti, mogu biti pokazatelji netolerancije na gluten, laktozu ili mlijeko.

Netolerancija na laktozu - crijeva ne mogu probaviti laktozu (šećer) koji se nalazi u mliječnim proizvodima.

Netolerancija na gluten (celijakija) - organizam ne može probaviti albumin koji se nalazi u žitaricama.

Netolerancija na mliječne proizvode - može se dogoditi bebama kada prelaze s majčinog mlijeka na hranu koja sadrži kravlje mlijeko.

Netolerancija na sojine proteine - organizam ne može probaviti sojin protein.

Intolerancija na laktozu

Intoleranciju na laktozu je dokazao švedski profesor Arne Dahlqvist koji je 1963.godine otkrio problem intolerancije na mlijeko. Tijekom dugogodišnjeg istraživanja profesor Dahlqvist i profesor Nils Georg su proučavali različite aspekte intolerancije mlijeka. Gospodin Rickard Oste - izumitelj Oatly napitka je tada bio student na njihovom odjelu. Želio je pronaći proizvod koji bi bio alternativa i nadomjestak svim osobama koje pate od intolerancije na mlijeko i mliječne proizvode. Vrlo brzo je otkrio da zob ima najveću hranjivu vrijednost kao zamjena za mlijeko. Ta kvaliteta se očituje u ravnoteži ugljikohidrata, proteina i masti.

Kad je Oatly po prvi put lansiran zvao se Mill Milk - Zobeno mlijeko. Ubrzo nakon lansiranja tih proizvoda napala nas je cijela mliječna industrija s primjedbom da se ništa što ne sadrži kravlje mlijeko ne može nazivati mlijekom.

Više od napitka

Hrana budućnosti je svakako ona iz organskog uzgoja, koja ne sadrži kravlje mlijeko i mliječne proteine. Mnogi će ljudi osjetiti povoljan učinak zdravije prehrane. Oni koji su svjesni onoga što jedu mogu zamijeniti mlijeko ili vrhnje sa zobenim napitkom što omogućuje zdraviji i sretniji život.

Transkript s predavanja Bengta Anketa: Oatly – zobeni napitak budućnosti

Vezane teme

Zob [ 45.43 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke