18.08.14. Životinje u improviziranom zoološkom vrtu iza restorana Macola u Korenici

| More

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
Sektor inspekcije zaštite prirode
Savska cesta 41/23
10000 Zagreb

Predmet: životinje u improviziranom zoološkom vrtu iza restorana Macola u Korenici

Poštovani,

prije dvije godine pisali smo Vam informirajući Vas o uvjetima držanja u zatočeništvu dva smeđa medvjeda iza restorana Macola (Josipa Jovića bb, 53230 Korenica), koji je u vlasništvu Željka Oreškovića. Kako i nakon mnogih prijava Udruge i građana nadležnim institucijama nema pomaka niti pozitivnih promjena za životinje u vlasništvu Željka Oreškovića, tražimo ponovno postupanje i očitovanje Vaše inspekcije.

Ujedno naglašavamo kako bi zgražanje domaćih i stranih turista te prijave savjesnih građana trebale inspekciji zaštite prirode i veterinarskoj inspekciji biti imperativ za djelovanje i zaustavljanje kršenja zakona, iskorištavanja životinja i njihova držanja u zatočeništvu, u lošim uvjetima.

Dugi niz godina dobivamo mnoge prijave zgroženih građana, koje se odnose na improviziran zoološki vrt iza restorana Macola u Korenici, gdje se životinje drže, prema riječima građana, 'u odvratnim uvjetima'. Inspekcije smo već upoznali s činjenicom da se medvjedi nalaze u prostoru ograđenom žicom i električnom ogradom i služe vlasniku restorana kao turistička atrakcija za privlačenje gostiju. Ograđeni prostor nalazi se uz prašnjavu cestu, gdje medvjedi nemaju zaklon od sunca, kruže u stotinjak ograđenih metara i izazivaju negodovanje većine turista. Prema saznanjima koje imamo, Željko Orešković je 2009. godine zatočio još jednog medvjeda, ali su ga ubila dvojica medvjeda koja su se već nalazila u ograđenom prostoru.

Poznato nam je da su prethodnih godina djelatnici dviju nadležnih ministarstava bili dobro upoznati s nelegalnim načinom na koji je Željko Orešković došao u posjed medvjeda bez potrebne dokumentacije, kao i s dovođenjem u zatočeništvo još jednog medvjeda koji je stradao zbog nedostatka znanja o ponašanju medvjeda, a za kojega Orešković također nije posjedovao potrebnu dokumentaciju, no nisu nalazili ništa sporno u očitom kršenju zakonskih propisa i ugrožavanja života i zdravlja medvjeda. Posao inspekcija je da štite životinje, a ne Oreškovićeve materijalne interese!

Naime, vlasnik restorana, Željko Orešković, ne bavi se spašavanjem medvjeda i ostalih životinja nego ih zlorabi zbog osobnih materijalnih interesa i privlačenja gostiju u ugostiteljske objekte čiji je vlasnik, kako bi ostvario dodatnu zaradu. Medvjedi su zaštićene divlje životinje kojima nije mjesto u privatnom posjedu niti bi trebali trpjeti mučne uvjete zatočeništva radi pojedinačnih sebičnih interesa za profitom. Držanje medvjeda u malom ograđenom prostoru iza restorana ostatak je običaja koje je civilizirani svijet iskorijenio, a sigurno ne pridonosi pozitivnoj slici Hrvatske i njenom turističkom vrednovanju kao zemlje koja štiti prirodu i okoliš.

Osim medvjeda, trenutno se iza restorana Macola nalaze npr. divokoze, konji u polupoplavljenom prostoru, kokoši u ograđenom prostoru sa spremnicima za plin, što su samo neki od sramotnih primjera koji dokazuju da u Hrvatskoj očito ne funkcioniraju inspekcije niti se pravilno provode zakoni. Posebno je zabrinjavajuće što su nadležne institucije još 2008. godine najavile legaliziranje Oreškovićeva postupanja čime se šalje poruka da se kršenjem zakona, umjesto sankcioniranja, dobiva legalizacija prekršajnog i kaznenog djela.

Građani imaju senzibilitet prema životinjama i traže konkretno djelovanje nadležnih institucija kako bi se životinje zaštitile od samovoljna djelovanja pojedinca. Očekujemo da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo poljoprivrede, u čiji zakonski okvir pripada ovaj problem, međusobnom suradnjom sankcioniraju kršenja zakona, zatvore improvizirani zoološki vrt Željka Oreškovića i presele životinje u utočišta.

Ostajemo Vam na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije. Molimo Vas da nas u zakonskom roku izvijestite o svojem postupanju, kako bismo o tome informirali medije i zainteresiranu javnost.

S poštovanjem,
Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 18. kolovoza 2014.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting