06.09.19. Psi u centru Zagreba zatočeni u šupi

| More

Predmet: Nadzor nad držanjem njemačkih ovčara u Medulićevoj - traži se

Poštovani,

prosljeđujemo Vam e-mail kojeg smo zaprimili 06. rujna 2019. vezano za zanemarivanje i zlostavljanje pasa u Medulićevoj ulici u Zagrebu. Psi se drže u strahovito neprimjerenim uvjetima, što je utvrdio komunalni redar koji je već izašao na teren. Ništa se po tom pitanju nije učinilo te stoga molimo da hitno poduzmete sve što je u Vašoj nadležnosti kako bi se psima, a i ostalim stanarima te zgrade omogućio kvalitetan život.

Prilažemo fotografije kao dokaze, kao i poveznicu koja sadrži više fotografija te neke snimke.

Molimo da nas se obavijesti kada se izvrši nadzor te da nam pošaljete rješenje o ovom slučaju.

S poštovanjem,

Lorena Herceg

Prijatelji životinja

Poštovani,

Smatramo nužnim obavijestiti Vas o strašnim i neprimjerenim uvjetima u kojima se nalaze psi u samom centru grada – u Medulićevoj ulici.
Dostavljamo Vam link na fotografije i filmiće u kojima se najbolje vidi trenutno očajno stanje u kojem se nalaze psi, ali i o opasnosti koja vreba na zdravlje posjetitelja pizzerie „6“.

„Vlasnik“ tj. posjednik zatočenih životinja je osoba koja je ujedno u zakupu Pizzerije „6“ na istoj adresi (A.P., porijeklom iz Žrnovnice). On nema niti boravište niti prebivalište u Medulićevoj 6, nego samo drži pse u drvarnici i zajedničkom dvorištu koje koristi kao zakupac pizzerije. Najvjerojatnije radi parenja i prodaje jer, koliko znamo, riječ je o čistokrvnim njemačkim ovčarima.

Osim što su sami psi zapušteni u vlastitim fekalijama, jedino gdje povremeno „izlaze“ iz zatočeništva je na par minuta u zajedničko dvorište gdje onda vrše nuždu.
Također, njihove se fekalije ne čiste nego ostaju u zajedničkom dvorištu. Kada i izađu, nisu na povodniku, laju i skaču po eventualnim posjetiteljima dvorišta, a ženka i „gricne“. Ona je mršavija pa zna i pobjeći kroz rupu na drvarnici i utrčati u pizzeriju.

Šizofrena situacija traje ovako već skoro godinu dana, komunalni redari bili su jednom pred nekoliko mjeseci dok su bila „samo“ dva psa, a sada ih je kako možete vidjeti 3 - 2 odrasla i štenac. U još gorim uvjetima. Komunalni je redar tada regisitrirao da psi nisu niti čipirani niti cijepljeni, prema navodu samog redara.

Odlaskom komunalnog redara situacija se nije promjenila, vetrinarska niti sanitarna služba nisu dolazile – da li radi vlastitog ili propusta komunalnog redara – ne znamo. Sigurno je samo da su trenutni uvjeti još lošiji i za same pse, ali i za okolne stanare. Obzirom da uopće ne izlaze, treba reći da je opći dojam da su sada psi bitno agresivniji prema posjetiteljima dvorišta nego što su bili pred par mjeseci kada je komunalni redar bio prvi i jedini put.

Lavež se čuje konstantno - naravno i svake noći, što mogu posvjedočiti susjedi, zaposlenici i najmoprimci u okolnim zgradama i samom dvorištu. Smrad je nepodnošljiv od samog ulaska u haustor. Podsjećamo da posjednik pasa ne živi u Medulićevoj ulici, već samo ovdje drži pse. Samim time nema zvono na koje ga se može dobiti u večernjim ili noćnim satima, a uopće nije niti označeno da su u dvorištu psi.

Također, kako ćete vidjeti na filmiću i fotografijama, hrana tj. namirnice Pizzerie „6“ nalaze se odmah do psećih fekalija (skladište sa otvorenim prozorom – tu se čuvaju namirnice, a nerijetko su i vrata otvorena). Na filmu se vide i vreće s brašnom u toj prostoriji... Stražnja vrata od pizzerije su također najčešće otvorena.

Unatoč više žalbi, prigovora i razgovora sa vlasnikom pasa / zakupcem pizzerije, od strane i stanara i najmoprimaca u okolnim zgradama, već godinu danas situacija se ne mijenja. Unatoč početnim obećanjima, on pse nema namjeru maknuti - prema vlastitim riječima.

Molimo Vas za alarmiranje nadležnih instituacija prvo radi pomoći jadnim životinjama, a zatim i radi zaštite stanara, zaposlenika i najmoprimaca u okolnim zgradma i dvorištima, kao i zaštite zdravlja posjetitelja pizzerie.

Kada će biti potrebno, dostavljamo kontakte više od 10 susjeda kojima je rad, poslovanje i stanovanje bitno otežano ovakvom situacijom, te mogu posvjedočiti sve navedene tvrdnje koje ovdje pišemo.

zatočeni pas [ 65.46 Kb ]

zatočeni pas 2 [ 127.79 Kb ]

Poslano veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu 06. rujna 2019.

Odgovor komunalnog redarstva zaprimljen 17. prosinca 2019., nakon naše požurnice:

Poštovani,

povodom Vašeg dopisa vezanog za držanje psa u neprikladnim uvjetima na lokaciji Medulićeva ulica kbr. 6, obavještavamo Vas da smo tijekom jeseni i zime 2018. godine, odnosno proljeća i jeseni 2019. godine izvršavali nadzor na predmetnoj lokaciji.

U više navrata u prisustvu vlasnika uočena su dva psa pasmine njemački ovčar, uvedeni u registar Hrvatskog kinološkog saveza, označeni mikročipom, za koji je uvidom u bazu podataka Lysacan vidljivo da su isti prijavljeni na predmetnoj lokaciji. Psi su uredno cijepljeni protiv bjesnoće, normalne uhranjenosti i sjajne dlake, aktivnog kretanja i ponašanja, bez vidljivih ozljeda na tijelu, glavi i udovima, gubitka dlake, socijaliziranog i vedrog ponašanja.

Daljnjim nadzorom izvršena je kontrola čistoće prostora gdje se drže psi, posuda za hranu i vodu gdje je utvrđeno da vlasnik predmetnih životinja poduzima radnje u smislu redovitog čišćenja prostora, kao i na opskrbljenost predmetne površine i posuda sa upijajućim materijalima, prostirkama, vodom i hranom.

Na uočene nepravilnosti u svezi evidentiranja psa, koji se nalaze unutar odredbi Zakona o veterinarstvu (N.N. 82/13, 148/13, 115/18) pisanim putem je obaviještena Veterinarska inspekcija Grada Zagreba prilikom čega je ista, izvršenim nadzorima tijekom veljače, srpnja i prosinca 2019. godine utvrdila da dobrobit pasa nije ugrožena kao i da se psi nalaze pod nadzorom.

Slijedom navedenog, želimo Vas obavijestiti da, neovisno o subjektivnom dojmu koji ostavlja vanjski izgled prostora u kojem se drže, nije konstatirano kršenje odredbe Odluke o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama (Sl. glasnik Grada Zagreba 28/18), pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da se psi redovito izvode izvan gore navedenog prostora što smo utvrdili obavljajući nadzor.

S poštovanjem,

Sektor za komunalno i prometno redarstvo

Grad Zagreb

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting