07.11.12. Mučenje i ubojstvo pijetla tijekom proslave svadbe

| More

Državno općinsko odvjetništvo Knin
Dr. Franje Tuđmana 6
22300 Knin

Predmet: mučenje i ubojstvo pijetla tijekom proslave svadbe

Poštovani,

obraćamo Vam se povodom novinskog članka objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji 1.11.2012., koji opisuje brutalno javno mučenje i ubojstvo životinje tijekom proslave svadbe u Kninu.

Prema navodima u novinskom tekstu, u Kninu je u subotu, 27.10.2012., na jednoj svadbi najprije brutalno mučen, a onda i usmrćen pijevac. Sudionici svadbe su, za vrijeme dok je u crkvi trajala ceremonija vjenčanja, životinju zavezali za auspuh automobila i vukli je po cesti dok nije umrla. Auto za koji su zavezali pijetla bio je parkiran kod ulaza u vatrogasni dom, a prema svjedočenju očevidaca, zgroženi prolaznici najmanje pola sata promatrali su prizor mučenja pijetla dok netko od gostiju nije nesretnu životinju spremio u svoj auto.

Mučenje i zlostavljanje životinja zabranjeno je člankom 4. Zakona o zaštiti životinja, kao i odredbama Kaznenog zakona Republike Hrvatske prema kojemu 'Tko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim mukama ili joj nanosi nepotrebne boli ili je radi svog iživljavanja izlaže patnjama, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.' (članak 260., stavak 1.).

Nadalje, prekršen je i članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, s obzirom na to da se zlostavljanje pijetla odvijalo na javnome mjestu.

Kao udruga dobili smo puno reakcija građana koji su zgroženi gnusnim zlostavljanjem i ubojstvom pijetla te očekuju promptnu reakciju nadležnih institucija i sankcioniranje počinitelja.

Zbog svega navedenog, molimo Vas da žurno reagirate prema svojim ovlastima te da na temelju podataka iz novinskog teksta utvrdite i primjereno kaznite počinitelje.

Molimo Vas da nas izvijestite o poduzetim mjerama kako bismo o svemu mogli informirati zainteresirane medije i javnost.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge


U Zagrebu, 6. studenoga 2012.

Prilog:

Odgovor Općinskog državnog odvjetništva u Kninu [ 150.13 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting