24.10.07. Juliet Gellatley u Hrvatskoj

| More

Prijatelji životinja pozivaju na promociju knjige i predavanje britanske spisateljice i utemeljiteljice Viva!-e

Juliet Gellatley, utemeljiteljica i ravnateljica organizacije Viva! – Vegetarians International Voice for Animals dolazi u Hrvatsku predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan i održati predavanje kojim će skrenuti pozornost na važnost vegetarijanske prehrane.

Predstavljanje knjige Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan i press konferenciju Juliet Gellatley održat će 24. listopada u 12 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović, Preradovićeva 5 u Zagrebu, dok će predavanje na temu 'Promijenite vašu prehranu – promijenite svijet' održati istoga dana u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5 u 17 sati. U sklopu predavanja prikazat će se i film 'Proždirući Zemlju' s naracijom Paula McCartneyja.

1994. godine Juliet Gellatley utemeljila je Viva!-u – organizaciju vegetarijanaca i vegana koja se energično zalaže za okončanje zlostavljanja životinja koje ljudi ubijaju zbog prehrane, a 2002. godine utemeljila je nacionalnu dobrotvornu ustanovu u Ujedinjenom Kraljevstvu The Vegetarian & Vegan Foundation koja se fokusira na aktivnosti vezane za zdravlje i prehranu.

Juliet Gellatley je oživotvorila Nacionalni vegetarijanski tjedan s Lindom McCartney, a njena akcija 'Vrisak!' namijenjena školama po prvi put je iznijela na vidjelo istinu o industrijskom uzgoju. Kao rezultat toga nastala je mreža mladih aktivista diljem Velike Britanije koje su dramatično povećale broj vegetarijanaca među mladim ljudima. Usko surađujući s nadležnima u obrazovanju, njezina akcija 'Izbor!' povećala je broj škola koje nude zdrava vegetarijanska glavna jela s 16% na 65%. Istraživanje je pokazalo da se nakon akcije za odrasle 'Evo vam činjenice!' broj vegetarijanaca u Velikoj Britaniji dvostruko povećao u jednoj godini.

Juliet Gellatley na djecu gleda kao na najveću nadu za suosjećajnu sutrašnjicu. Viva! je uspostavila mrežu od 120 školskih predavača koji u srednjim školama diljem Velike Britanije provode rasprave o vegetarijanstvu te je krenula s akcijom 'Preobrati roditelje' kojom se želi pomoći mladim ljudima osvijestiti svoje roditelje o vegetarijanstvu.

Dvije godine Juliet Gellatley je provela proučavajući uzgajališta svinja u Ujedinjenom Kraljevstvu – snimajući skrivenom kamerom i istražujući mesnu industriju. Kao rezultat je nastala akcija u tijeku 'Svinja u paklu' koja razotkriva strašne uvjete u farmskom uzgoju životinja.

Jedno od najjezivijih iskustava za Juliet Gellatley bilo je snimanje kadrova unutar klaonice. Viva! se svojim akcijama bori protiv klanja u religijskim ritualima, a uvjerivši nadležne državne institucije i ministarstvo zaustavila je brutalna 'klanja u domaćinstvu'. Najuspješnija akcija Viva!-e bilo je zaustavljanje prodaje mesa egzotičnih životinja u britanskim supermarketima – meso krokodila, noja i klokana.

U prosincu 1999. godine pokrenula je akciju protiv industrijskog uzgoja pataka. 2004. godine kampanja je nanovo pokrenuta, a ovoga puta cilj Viva!-e bila je trgovina Marks & Spencer. Nakon snimanja uzgajališta njihovih dobavljača i jedne akcije za potrošače kada su pobornici Viva!-e održali proteste pred dvjesto trgovina, Marks & Spencer objavio je povlačenje industrijski uzgojenih pataka iz prodaje.

Juliet Gellatley 1998. godine dobila je godišnju Nagradu Vijeća za zaštitu australskih divljih životinja zbog izvanrednih postignuća u zaštiti australskih divljih životinja. 1999. godine od Daily Mirrora dobila je prvu nagradu Linde McCartney za dobrobit životinja.

Pokrenula je prvi časopis za mlade vegije Greensceene te Viva!-ine časopise Viva!Life i Vivactive, a surađivala je i na pokretanju VVF-ovog časopis Veggiehealth.

Knjiga Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan odraz je njenog dugogodišnjeg istraživanja o uzgajanju životinja za hranu kao i proučavanja vegetarijanske prehrane. Iako obiluje činjenicama i savjetima, ovo zadivljujuće štivo jednostavno je za čitanje i osnovni je 'priručnik' za sve one koje imalo zanimaju životinje, ekologija i vegetarijanstvo.

Uz ovu jedinstvenu knjigu napisala je i knjigu Born to be Wild te je zajedno s Tonyjem Wardleom koautorica priznate knjige The Silent Ark.

Novinari zainteresirani za recenziju knjige Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan svoj primjerak moći će dobiti na press konferenciji i na predavanju, dok će zainteresirani građani na dan promocije i predavanja knjigu moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 50 kn.

Od 23 do 25. listopada Juliet Gellatley će biti na raspolaganju novinarima i za davanje intervjua.

Juliet Gellatley u Zagrebu 1 [ 141.95 Kb ]Juliet Gellatley u Zagrebu 2 [ 134.73 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting