24.11.15. Zbogom kolinju - slušaj svoje srce, a ne navike!

| More

Prijatelji životinja reagiraju zbog skorih masovnih svinjokolja po Hrvatskoj

- Jasna poruka na jumbo plakatima poziva građane da ne sudjeluju u klanju životinja

Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinji, no u Hrvatskoj se popularizira kao prigoda za zabavu i veselje. Klanje živog bića često se prikazuje u humorističnoj slici napola zaklane svinje koju hvataju po okrvavljenome dvorištu.

Udruga Prijatelji životinja ističe kako se kao pojedinci i društvo trebamo suočiti s činjenicom da je prolijevanje krvi životinjama u 21. stoljeću barbarski, brutalan i potpuno nepotreban čin, a da je kolinje sramotno nasljeđe koje trebamo ostaviti tamo gdje i pripada – u dalekoj prošlosti!

Dobro se zna da jedenje životinja nije potreba, već loša navika koja se pokušava uzaludno opravdati na mnoge načine. Stoga Prijatelji životinja na novim jumbo plakatima pozivaju na izbor, odnosno poručuju da slušamo svoje srce umjesto navika kako bismo mogli reći zbogom kolinju i smrti.

Svinje su izrazito društvene, privržene i osjetljive životinje, čija visoka inteligencija zadivljuje znanstvenike. One sanjaju, prepoznaju vlastita imena, imaju dugotrajno pamćenje te imaju društveno ponašanje takve složenosti kakva je ranije primijećena samo u primata.

Kako bi ukazala na njihovu sličnost sa psima koje ne možemo niti zamisliti kao mesne polovice i odreske na tanjuru, udruga Prijatelji životinja, u suradnji s organizacijom Mercy For Animals, priredila je i kratak film pod nazivom ''Svinje kao psi''.

Potpuno je jasno da svinje pri klanju osjećaju jednako intenzivnu bol kao i psi i ljudi te da jednako žele preživjeti. Kada zbog navika postanemo ravnodušni prema patnjama drugih bića i izgubimo poštovanje prema životu životinje, gubimo i poštovanje prema ljudskom životu.

U Hrvatskoj, prema Zakonu o zaštiti životinja, svinje su prilikom omamljivanja i klanja prepuštene svojim ''vlasnicima'', s obzirom na to da nije propisana obaveza stručnog osoblja ni kontrola. Stoga ionako mučna slika usmrćivanja svinja često izgleda još brutalnije i bolnije za prestravljenu životinju.

Kolinja su posebno okrutna jer se prolijevanje krvi i gašenje života promiču kao vesela okupljanja umjesto da se posramimo nad brutalnim oduzimanjem nevina života. Humanoga klanja nema, a u etički razvijenome društvu trebali bismo stremiti k suosjećanju i nenasilnoj prehrani.

U izobilju namirnica biljnog podrijetla etički je nedopustivo uzrokovati nebrojene krikove umirućih životinja i u sebe unositi njihove posmrtne ostatke. Stoga Prijatelji životinja pozivaju građane da ne sudjeluju u klanju živih bića, već da razmisle o prelasku na veganstvo kao etički i ekološki prihvatljivijem načinu prehrane, a koji je ujedno i dokazano znatno zdraviji izbor.

Više informacija o biljnoj prehrani i Vege izazov nalaze se na www.veganopolis.net.

Zbogom kolinju - slušaj svoje srce, a ne navike! [ 748.76 Kb ]Kolinje - krvavi običaj [ 70.86 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting