09.04.09. Iz ljuske jajeta u plinsku komoru

| More

Prijatelji životinja ležeći 'mrtvi' pored velike pisanice žele ukazati na okrutnost industrije jaja

- Na jednu novu 'nesilicu' jedan ubijeni muški pilić

U ove preduskršnje dane kada ljudi nemilice kupuju i troše kokošja jaja, Prijatelji životinja žele upozoriti na masovno ubijanje muških pilića kao 'neželjene robe' u proizvodnji jaja.

Kako bi skrenuli pozornost javnosti i iznijeli istinu o nemilosrdnoj industriji koja zbog profita godišnje plinom ubije preko 5 milijardi tek rođenih muških pilića, koji se tretiraju kao nusproizvod pri uzgoju kokoši 'nesilica', Prijatelji životinja i ove godine uoči Uskrsa najavljuju šokantan performans.

Akcija će se održati u četvrtak, 9. travnja, na Trgu bana Josipa Jelačića u 12 sati gdje će aktivisti Udruge razodjeveni i obojeni u žuto pod velikom pisanicom slikovito prikazati sudbinu tek rođenih živih bića ubijenih u istom danu kada su rođeni.

Pilići se rađaju u tzv. valionicama, gdje ih umjesto majčinog perja griju inkubatori i gdje tražeći glas majke i otkucaje njezinog srca čuju samo zvuk ventilatora. Ubrzo kreću na pokretne trake s kojih ih grabe skupo plaćeni stručnjaci koji muške piliće rutinski odvajaju i bacaju u kantu za smeće gdje se guše jedni pod drugima, u plinske komore ili direktno u strojeve za mljevenje. Ti nesuđeni pijetlovi, koji prema zadnjim istraživanjima znaju i osnove aritmetike i što je puno važnije osjećaju bol i traže radost života kao i ljudi, nikada ne vide svjetlo dana. Njihov prvi dan života, ujedno je i posljednji.

Njihove sestre nastavljaju put prema stravičnim uvjetima u baterijskim uzgajalištima ili prepunim hangarima, tzv. slobodnom uzgoju, osuđene na stalno nesenje jaja dok potpuno iscrpljene ne budu utovarene u kamione za klaonicu, a na njihova mjesta dolaze nove žrtve industrije jaja koja proizvodnjom od preko 50 milijuna tona jaja godišnje želi zadovoljiti neizmjerne ljudske apetite za proizvodom koji im nije potreban, a ujedno je i kolesterolska bomba i potencijalni nositelj salmonele.

Prijatelji životinja pozivaju građane da pogledaju kratki video prikaz o muškim pilićima koji će se prikazivati za vrijeme akcije, a vidljiv je i na YouTube kanalu Udruge www.youtube.com/user/afcroatia, te da razmisle o izbacivanju jaja iz svoje prehrane. Više informacija o životu pilića i kokoši zainteresirani mogu dobiti i iz dojmljive PP prezentacije koja se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr gdje se mogu naći i mnogi recepti za jela i slastice bez jaja.

Uskršnja akcija Zagreb 2009 a [ 114.61 Kb ]Uskršnja akcija Zagreb 2009 f [ 107.10 Kb ]Uskršnja akcija Zagreb 2009 b [ 119.80 Kb ]Uskršnja akcija Zagreb 2009 c [ 114.06 Kb ]Uskršnja akcija Zagreb 2009 d [ 122.27 Kb ]Uskršnja akcija Zagreb 2009 e [ 67.55 Kb ]

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting