29.09.15. Kosti bolje rastu bez mlijeka!

| More


Kravlje mlijeko je za teliće, a ne za ljudsku djecu

- Jumbo plakati: što sve mlijeko sadrži i gdje možemo pronaći kalcij u biljnim namirnicama

Iako agresivni marketing mliječne industrije pokušava uvjeriti i djecu i odrasle da je mlijeko jako zdravo i da ga treba piti što više, istina je potpuno suprotna. Svaki sisavac ima različit sastav mlijeka i njegova namjena je podizanje mladunaca vlastite vrste. Kravlje mlijeko nije jedini, kao ni prikladan izvor kalcija.

Stoga udruga Prijatelji životinja jumbo plakatima nastoji predočiti istinu o mlijeku koja je tako duboko skrivena, unatoč zdravoj logici, i rijetko ju se tko uopće usudi izreći ili napisati. Na tu istinu već desetljećima upozoravaju liječnici i ostali stručnjaci za prehranu.

Čuvena ''Kineska studija'' dr. sc. T. Colina Campbella donosi niz istraživanja koja ukazuju da konzumiranje mliječnih proizvoda može povećati rizik od raka prostate; da Europa i Sjeverna Amerika, u kojima se konzumira najviše kalcija iz mlijeka, bilježe najviše stope kolorektalnog raka; da je dobro dokumentirana sposobnost bjelančevina kravljega mlijeka da pokrenu dijabetes tipa 1 te da zemlje koje troše najviše kravljega mlijeka i mliječnih proizvoda ujedno imaju najviše stope prijeloma i najgore zdravlje kostiju.

Stručnjaci iz Liječničkog odbora za odgovornu medicinu (PCRM) ukazuju na 12-godišnje istraživanje sveučilišta Harvard, u kojem je sudjelovalo 78.000 žena, a koje je pokazalo da su žene koje su pile mlijeko triput dnevno imale češće lomove kostiju od onih koje su ga pile rijetko. I istraživanje starijih osoba u australskom gradu Sydneyju iz 1994. godine zaključilo je da je veća konzumacija mliječnih proizvoda bila povezana s povećanim rizikom od lomova. Kalcij je važan za zaštitu kostiju, ali važno ga je i zadržati u kostima. Dok se iz mliječnih proizvoda apsorbira 32 posto kalcija, iz kelja, brokule i prokulice apsorbira se 50-60 posto kalcija. Biljna hrana bogata kalcijem sadrži i nutrijente koji su važni u borbi protiv raka.

Kravlje mlijeko očito nije namijenjeno ljudskoj prehrani nego telićima, kao što je i ljudsko mlijeko namijenjeno ljudskoj djeci, pa stoga ne čudi što stvara mnoge zdravstvene probleme. Kazein iz mlijeka teško je probavljiv za ljudski organizam, a nusproizvodi mlijeka ostavljaju u tijelu puno otrovnih tvari koje su vrlo kisele. Mlijeko ima neodgovarajući omjer kalcija i fosfora te ispire kalcij iz kostiju, što može dovesti do osteoporoze.

Nepodnošenje mliječnog šećera laktoze izaziva nadutost, bolove i grčeve u trbuhu, proljev i mučninu. Istraživanja su pokazala da se, kao posljedica konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda, javljaju i alergije, povećan rizik za kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti te maligna oboljenja (rak prostate, rektuma i dojke; leukemija...), astma, juvenilni dijabetes, začepljenje sinusa, infekcije uha, otpornost na antibiotike...

Konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda potiče i mnoge bolesti povezane s intenzivnim i nemilosrdnim uzgojem krava u mliječnoj industriji. Većina mliječnih proizvoda koje kupujemo sadržava i alergene, masti, kolesterol, herbicide, pesticide, dioksine, antibiotike, krv, gnoj kao posljedicu upala vimena, bakterije i viruse.

Kravlje mlijeko zaista je ''najsavršenija prirodna hrana'', ali za teliće. Čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko druge vrste i jedina vrsta koja pije mlijeko u odrasloj dobi. Stoga je važno odmalena učiti djecu da im za zdrave kosti treba puno kretanja, sunca i kalcija, ali ne i mlijeko. Škole bi trebale poticati djecu da jedu što više povrća iz kojeg će dobiti ne samo kalcij nego i druge korisne tvari, važne za zdrav rast i razvoj.

Djeca zaslužuju i informaciju da su zdraviji biljni izvori kalcija, kao što su zeleno lisnato povrće, tofu, mahunarke, sušeno voće, sjemenke, proizvodi od soje i napitci kojima je dodan kalcij.

Više informacija nalazi se na www.vegan.hr i www.veganopolis.net.

Kosti bolje rastu bez mlijeka! [ 98.02 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting