13.04.06. Cijeli život u kavezu

| More

Prijatelji životinja zatvoreni u kavezu upozoravaju da zbog ljudske konzumacije jaja kokoši provode cijeli život u kavezu

U ovo vrijeme pred Uskrs kada se ljudi razbacuju jajima i nemilice ih kupuju i troše, ne razmišljajući da konzumiraju kolesterolske bombe i potencijalne nositelje salmonele, Prijatelji životinja žele upozoriti kako se iza veselih reklama o 'svježim' jajima i 'ekološkoj i zdravoj' piletini krije ružna istina o iznimnoj okrutnosti prema kokošima i pilićima.

Kako bi iznijeli stravičnu istinu o uzgoju i tretmanu kokoši nesilica te ubijanju pilića, troje aktivista Udruge zatvorit će se u kavez veličine metar na metar kako bi potaknuli građane da razmisle o kokošima koje provode na kaveznom prostoru veličine A4 papira čitav svoj bijedni život i pozvati ih da se odreknu jedenja jaja zbog vlastitoga zdravlja i okrutnosti nad životinjama.

Akcija će se održati na Veliki četvrtak, 13. travnja 2006. od 11 do 14 sati, na riječkom Korzu kod radija Rijeke, gdje će osim aktivista koji će cijelo vrijeme biti u kavezu, biti i aktivisti koji će dijeliti informativne materijale o vegetarijanstvu i prikazivati video snimke baterijskog uzgoja kokoši.

Svrha akcije je ukazati na nehumane uvjete uzgajanja kokoši i pilića u industriji jaja i mesa. Trenutno milijuni kokoši nesilica zatvoreni u malim skučenim kavezima 'služe' isključivo davanju jaja. Cijeli svoj život provode na prostoru veličine A4 papira u kojima ni jedna od njih ne može raširiti krila. Mladim pticama režu se kljunovi užarenim željezom, jer u uvjetima u kojima žive dolazi do strahovitih frustracija u kojima jedne druge napadaju. Muški pilići završavaju na otpadu, ugušeni plinom ili najčešće - budu živi zgnječeni.

Kavezi su napravljeni od žice koja se kokošima urezuje u noge i koja im tari perje, zbog čega po cijelom tijelu imaju rane, kraste i gnojne čireve. Uzgajivači potpuno ignoriraju njihove fizičke i mentalne patnje držeći ih pod svjetlošću umjetnih lampi umjesto sunčevom svjetlošću, i to čak do 22 sata dnevno kako bi se životinje dulje hranile i brže udebljale.

Uz to, one trpe i smrad vlastitog izmeta, pate od trajne deformacije stopala, a česta je pojava i 'zamora nesilice u kavezima' - bolesti koja također dovodi do slabljenja kostiju, dok druge proživljavaju 'sindrom morske obale' koji rezultira vodenastim bjelanjcima jaja, 'sindrom straha i histerije' i 'sindrom masne jetre' koji može biti fatalan zbog krvarenja jetre. Uzgajivači te probleme rješavaju arsenalom opasnih lijekova i time povećavaju patnju životinja i ugrožavaju ljudsko zdravlje. Kokoši nesilice prolaze i 'prisilno mitarenje' da bi se povećao period nesenja i dobila veća jaja. Sve te nezamislive patnje kokoši ne mogu izbjeći do kraja svojega života kada njihova izmrcvarena tijela više nisu sposobna za davanje jaja.

Baterijski uzgoj kokoši već je zabranjen u mnogim zemljama svijeta. Europska unija donijela je odluku o zabrani uzgoja kokoši u kavezima koja stupa na snagu od 1. siječnja 2012. godine, dok od 1. siječnja 2004. godine ne smije biti proizveden niti jedan novi kavez niti pušten u uporabu.

Prijatelji životinja traže zakonsku zabranu baterijskog uzgoja kokoši, čime bi se Hrvatska približila aktualnim civilizacijskim pomacima u odnosu prema životinjama, inkorporiranima u zakonodavstva zemalja Europske unije, kojoj Hrvatska stremi.

Cijeli život u kavezu 1Cijeli život u kavezu 2Cijeli život u kavezu 3Cijeli život u kavezu 4

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting