16.11.09. Zabrana gostovanja cirkusa u Karlovcu

| More

GRAD KARLOVAC
n/r gosp. Damir Jelić, gradonačelnik
Ivana Banjavčića 9
47000 Karlovac

Predmet: Zabrana gostovanja cirkusa sa životinjama u gradu Karlovcu

Poštovani gospodine Jelić,

obraćamo Vam se povodom neshvatljive odluke grada Karlovca da cirkusu s domaćim i divljim životinjama Safari dopusti gostovanje na području grada Karlovca.

Ova odluka tim više je neshvatljiva iz razloga što je Gradsko poglavarstvo grada Karlovca na našu zamolbu i na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne Novine br. 33/01, 60/01 i 129/05) i članka 55. Statuta grada Karlovca (Glasnik grada Karlovca br. 9/01, 9/02, 8/03 i 2/06), na 15. sjednici održanoj dana 16. ožujka 2006. godine donijelo odluku o zabrani nastupanja cirkusa ili nekih drugih skupina koje u svom programu imaju uvrštene točke sa svim vrstama domaćih ili divljih životinja!

Ne samo da smo mi kao udruga šokirani donošenjem ove odluke, koja krši odluku koju je poglavarstvo grada samo donijelo, već je ovakvo nepoštivanje zakonskih odredbi šokiralo i građane Karlovca i Hrvatske.

Upravo zbog ovakvih primjera nepoštivanja zakonskih odredbi (bile one lokalne ili na državnoj razini), građani Karlovca a i Republike Hrvatske gube povjerenje u čelne ljude i u njihovo vodstvo – u ovom konkretnom slučaju grada Karlovca – koje su upravo ti isti građani izabrali, jer su vjerovali u njihovu vjerodostojnost, poštenje i dosljednost.

U skladu sa svime ovdje navedenim, molimo Vaše žurno očitovanje o tome želi li se grad Karlovac nalaziti na popisu gradova u Republici Hrvatskoj koji su svojim etičnim i moralno ispravnim odlukama zabranili gostovanja svih cirkusa koji za nastupe ili u svrhu izlaganja drže i iskorištavaju životinje, ili grad Karlovac više ne želi biti na listi 30 hrvatskih gradova koji su izrijekom jasno rekli NE okrutnosti nad životinjama.

Okrutnost kao takva ne može se vidjeti golim okom pa u skladu s time niti dokazati, jer niti posjetitelji niti veterinarski inspektori pa tako ni gradski oci ne mogu vidjeti koliko se patnje, trauma, stresa i bijede krije iza dresiranja životinja za cirkuske točke, njihovih života provedenih u vječitom zatočeništvu umjesto na slobodi i opetovanog transporta iz grada u grad, iz države u državu po svim vremenskim (ne)prilikama.

Molimo gradsko poglavarstvo grada Karlovca da poštuje želje svojih građana i da po žurnom postupku donese odluku kojom se jasno i bez mogućnosti zabune zabranjuje gostovanje svih cirkusa sa svim životinjama na području grada Karlovca, kako bi se u budućnosti izbjeglo javno sramoćenje i grada Karlovca, ali i udruge Prijatelji životinja koja u Hrvatskoj i svjetskoj javnosti promiče grad Karlovac kao grad koji se, vođen principima etičnosti i morala, protivi iskorištavanju bilo kakvih životinja u svrhu ljudske zabave.

U očekivanju Vašeg što skorijeg odgovora, primite puno pozdrava.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja

U Zagrebu, 16. studenoga 2009.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting