21.01.10. Osvrt na podnašanje optužnog prijedloga Nade Ćaleta

| More

Veterinarska inspekcija

Poštovani,

obraćamo Vam se povodom nedavnog podnošenja optužnog prijedloga od strane Vaše kolegice, više državne veterinarske inspektorice, Nade Ćalete. Prijedlog je podnesen zbog nanošenja ozljeda i boli životinji sa smrtnim ishodom, čime je prekršen Zakon o zaštiti životinja.

Iako bi podnošenje optužnih prijedloga trebao biti dio redovnog posla svakog veterinarskog inspektora, u Hrvatskoj to nažalost nije tako pa koristimo priliku da pohvalom inspektorice Nade Ćalete potaknemo na promjenu situacije.

Smatramo da veterinarski inspektori trebaju osim zakonske dužnosti pokazati i znanje i volju da provode Zakon o zaštiti životinja te podnašaju optužne prijedloge kako bi se zlostavljači životinja, oni koji napuštaju životinje ili na bilo koji drugi način krše Zakon o zaštiti životinja sankcionirali.

Sankcioniranje, osim direktne provedbe zakona, ima i veliku edukativnu vrijednost te gradi ugled veterinarske inspekcije koja trenutno, sto se tiče provedbe Zakona o zaštiti životinja, dobiva velike kritike od građana.

Svjesni smo da problem neprovedbe Zakona o zaštiti životinja ne leži samo na veterinarskim inspektorima, stoga smo pokrenuli i peticiju za reformu Veterinarske inspekcije, ali veterinarski inspektori imaju ključnu ulogu savjesnim izvršavanjem svoje zakonske obveze kao i osobnim angažmanom.

Inspektorica Nada Ćaleta je pokazala kako veterinarska inspekcija može obavljati svoj posao kako treba ukoliko to želi te da za zlostavljače životinja postoji Zakon i kazna koja će im biti dodijeljena. Podnošenjem optužnog prijedloga poslana je jasna poruka hrvatskoj javnosti da se zlostavljanje životinja neće tolerirati te da se Zakon može i mora provoditi.

Nadamo se kako će čin inspektorice Nade Ćalete potaknuti i Vas kako bi Zakon o zaštiti životinja konačno zaživio u Hrvatskoj, a Veterinarska inspekcija pokazala snagu provedbe Zakona s ciljem da se stane na kraj zlostavljanju životinja i problemima poput napuštanja životinja koji terete i ljudsku zajednicu.

Ime Nade Ćalete nalazi se na našoj internetskoj stranici na listi pozitivaca, a u prilogu Vam šaljemo isječke iz medija koji su popratili vijest. Molimo Vas da nas obavještavate o podnošenjima optužnih prijedloga prema Zakonu o zaštiti životinja kako bismo Vas javno pohvalili.

S nadom u buduću dobru suradnju i bolje provođenje Zakona o zaštiti životinja, srdačno Vas pozdravljamo.

Alen Crnčan
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 21. siječnja 2010.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting