21.08.06. Okrutnost kao turistička ponuda

| More

Prijatelji životinja komentiraju hrvatsku turističku ponudu

I ovoga ljeta udruga Prijatelji životinja dobila je veliki broj dojava domaćih i stranih turista koji se zgražaju nad nebrigom prema životinjama, bezobzirnim običajima i nad nedostatkom vegetarijanske ponude u Hrvatskoj.

Naša 'briga' o kućnim životinjama turistima izaziva ogorčenje koje ne mogu popraviti ni sve prirodne ljepote, a nedostatak etičke kulture odnošenja prema životinjama, kao i nedostatak skloništa i sustavne pomoći napuštenim životinjama, izazivaju razočaranje i nevjericu. Za organizirano zbrinjavanje napuštenih životinja, utočišta, programe kastracije i sl. Hrvatska kao da nije čula, a na upozorenja turista od kojih kao turistička zemlja živimo, odgovorni ne reagiraju.

Zabrane ulaska pasa u vozila javnog gradskog prijevoza, kao i u većinu hotela, restorana, trgovina i kafića predstavljaju ograničenja turistima koji na takvo ponašanje nisu navikli u zemljama iz kojih dolaze, što pokazuje da nismo spremni ni za turiste koji ne žele svoje članove obitelji ostavljati kod kuće.

Tigrovi maltretirani zbog promocije kafića, zmije u plesnim podijima, zapušteni zoološki vrtovi koje treba zatvoriti samo su mali dio 'okrutne turističke ponude'.

Sramotno je i da se iz nekih krugova bliskih turističkoj djelatnosti često čuju glasovi koji blagonaklono gledaju na lov. Štoviše, ne obazirući se na krajnju neetičnost lova i misleći samo na novac, nastoje promicati i razvijati lovni turizam kao gospodarsku djelatnost i time dodatno pridonose općoj atmosferi toleriranja okrutnosti i bezvlađu hrvatskog lovačkog lobija.

Strani turisti s nevjericom gledaju iživljavanje nad magarcima koje hrvatski građani, umjesto da ih čuvaju od izumiranja, iskorištavaju za privlačenje turista. Jahanje i utrka na magarcima ipak većini turista nisu privlačni - nešto što mi nazivamo turističkom atrakcijom, oni prijavljuju kao okrutnost nad životinjama koje su često, uz svu torturu, viđene i bez vode i hrane.

Turisti također dojavljuju i scene poput kamiona natovarenog izmrcvarenim ovcama koje u najvećoj gužvi čekaju trajekt, dok na pritužbe turista ne reagiraju niti policija niti mještani. Pitaju se koji zakon to dozvoljava, imamo li ga uopće i gdje nam je policija i inspekcija da sprječavaju i sankcioniraju gotovo svakodnevne okrutnosti nad životinjama.

A vegetarijanska turistička ponuda? Nema je! Iako samo Njemačka ima više vegetarijanaca nego Hrvatska cjelokupnog stanovništva i u trendu je prehrana bazirana na bogatstvu zdrave biljne hrane, ponuda koju Hrvatska nudi je kulturološko i nutricionističko siromaštvo jela baziranih na komadima životinjskih tijela u kojima povrće služi samo kao dekoracija.

Turisti vegetarijanci, kao i svi oni koji žele pojesti nešto drugo osim neke kopnene ili vodene životinje, naići će na nevjerojatno veliku prepreku u našoj turističkoj ponudi da svoj odmor provedu kako žele, a ako spomenu riječi poput vegetarijanac ili vegan, biljna pašteta ili sojino mlijeko nalaze na veliku needuciranost i nespremnost da im se barem pokuša izaći u susret kako bi pronašli neki njima prihvatljiv proizvod.

Krajnje je vrijeme da shvatimo da se kao turistička zemlja moramo razvijati i u smjeru razvoja etičke svijesti građana, izmjene stanja zakonodavstva, te edukacijom i boljom ponudom izbjeći često opravdano mišljenje turista da je Hrvatska zemlja okrutnosti.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting