25.05.17. Ljubimci ne ulaze u cijenu odvoza otpada

| More

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike maknulo spornu odredbu iz Uredbe o komunalnom otpadu

- Ispravljena nepravda: Skrbnici životinja ipak neće plaćati veću naknadu za odvoz otpada

Nakon službenog dopisa Prijatelja životinja i mnogo komentara građana na javnoj raspravi o nacrtu Uredbe o komunalnom otpadu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odlučilo je izbaciti dio s uračunavanjem kućnih ljubimaca u cijenu odvoza otpada. Takva uredba, bez sporne odredbe, danas je usvojena na sjednici Vlade te skrbnici kućnih ljubimaca više ne moraju strahovati od dodatnih nameta i moguće zloupotrebe takve odredbe.

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja ovakvu odluku Ministarstva kojom se odustalo od dodatnih nameta skrbnicima kućnih životinja. Uključivanje ljubimaca u cijenu odvoza otpada nije pošteno prema svima koji skrbe za njih.

Kako bi zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj podigli na višu razinu – onu održivog razvoja i progresivne naplate – Prijatelji životinja smatraju da se mora uvesti naplata po količini proizvedenog otpada, kao i odvojeno prikupljanje mješovitog otpada i onog za reciklažu. Time bi se zaštitio okoliš, povećala stopa recikliranja, izbjegnuli penali Europske Unije koje nam prijete zbog ne odvajanja otpada te financijski penaliziralo one koji ne odvajaju otpad i time zagađuju okoliš.

Prijedlog Uredbe o komunalnom otpadu pročitajte ovdje.

mačka i pas [ 1.04 Mb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting