16.10.18. Nataša Antoniazzo, Viktor Drago, Ana Majhenić i Dalibor Petko u kampanji za životinje

| More

Poziv na pomoć psima i mačkama kastracijom radi sprječavanja neželjenog potomstva i napuštanja

- Nova poznata lica dala podršku kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju”

Iako je sada već više od 100 općina i gradova propisalo trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka na svojem području i prepoznalo tu mogućnost kao jedini odgovorni, suosjećajni i etički alat pomoću kojega se može riješiti problem napuštenih životinja, neke hrvatske lokalne zajednice još uvijek nisu krenule u provedbu zakona i iskorištavanje dobrih zakonskih alata.

Upravo zato operna pjevačica Nataša Antoniazzo, zajedno sa svoje četiri mace spašene s ceste, glumica Ana Majhenić i psi Mifi i Blanka udomljeni iz virovitičkog skloništa, voditelj Dalibor Petko s također udomljenim psom Vasijem i producent Viktor Drago sa psima Vincom, Yodom i Okom pozvali su građane Hrvatske da apeliraju na ostale gradove i općine da problem napuštanja životinja riješe u korijenu i smanje financijska izdvajanja koja troše na zbrinjavanje napuštenih životinja.

Viktor Drago aktivirao se i u projektu kastracije i udomljavanja pasa iz romskih naselja pomažući skloništu Prijatelji iz Čakovca. Do sada je kroz hvalevrijedan projekt, koji većinskim djelom financira Ministarstvo poljoprivrede, prošlo više od 1100 pasa, ali je jednako važno naglasiti da ih je više od 350 zaprimljeno u sklonište i sada čekaju novi dom.

Na primjeru ostavljenih pasa u romskim naseljima Međimurske županije vidi se zašto je potrebno uvesti obaveznu sterilizaciju na području cijele Hrvatske uz provedbu kontrole mikročipiranja, što je po Zakonu o zaštiti životinja već trebalo biti napravljeno do 30. lipnja ove godine.

Nakon akcije sterilizacije napuštenih pasa Međimurske županije, isto se planira i u Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji. No, kako bi projekt bio uistinu uspješan, važna je suradnja svih lokalnih zajednica u Hrvatskoj na provedbi Zakona.

26. listopada, na godišnjicu stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja, članovi i članice udruga iz Mreže za zaštitu životinja održat će javnu akciju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu kojom će pozvati sve lokalne zajednice da provode i iskoriste dobre alate koje im je Zakon dao. Mudre lokalne zajednice provjerile su jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom te su svojim odlukama propisale trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka, sve kako bi zaustavile priljev neželjenih, odnosno napuštenih životinja.

Na to je skrenula pozornost i glumica Ana Majhenić ističući da su neki gradovi i općine već napravili što je trebalo: „Sada je na vama da pišete svojim gradovima kako bi se spriječilo neželjeno potomstvo i napuštanje životinja.”

Stela Cota, voditeljica Mreže za zaštitu životinja, izjavila je: „Štenci i mačići ne padaju s neba, nego su rezultat ljudske neodgovornosti. Način kontorole razmnožavanja treba biti jasno propisan jer zbog puštanja na volju skrbnicima pate i umiru životinje, a lokalne zajednice i udruge muku muče sa zbrinjavanjem napuštenih životinja.“

Nataša, Ana, Dalibor i Viktor poručuju svima da bi bilo dobro uvidjeti alarmantnost situacije i ugledati se na dobre primjere gradova te su se ovim videom pridružili brojnim poznatim kolegama koji su već poslali podršku hvalevrijednoj kampanji udruga okupljenih u Mreži za zaštitu životinja.

Podršku kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju” već su dali: glazbeni dvojac Krankšvester, Mia Dimšić, Vlatko Štampar, Zdenka Kovačićek, Ivana Mišerić, Ana Gruica, Tamara Loos, Neda Parmać Klačar, Dunja Vejzović, Nina Ćorić, Katarina Strahinić i Tina Košćec, a njihove poruke mogu se pogledati OVDJE.

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting