21.11.12. Spasimo rad skloništa

| More

Prijatelji životinja upozoravaju na alarmantnu situaciju izazvanu nerazumnim zahtjevima veterinarskih inspektora.

Nakon što je krajem 2012. godine bilo zaustavljeno udomljavanje životinja u skloništu u Dumovcu, a nakon izdavanja rješenja zagrebačkom skloništu, veterinarska inspekcija izdaje zapisnik osječkom skloništu Udruge Pobjede i blokira rad skloništa. Osječko sklonište Udruge Pobjede i početkom 2013. godine još uvijek je u blokadi i trpi ogromnu štetu s obzirom na velik pad udomljavanja.

Navedena skloništa po rješenju morala su zaustaviti udomljavanje svih novoprimljenih životinja, odnosno svih onih koje nisu prošle karantenu od šest mjeseci ili testiranje visine titra protutijela za bjesnoću s negativnim rezultatom.

Čini se da je ovo rješenje rezultat nastavljanja pritisaka, stalnih nadzora i kontrole rada skloništa čime veterinarska inspekcija, nakon zatvaranja skloništa u Domovcu u lipnju 2012. godine zbog nepostojeće i nikada dokazane bjesnoće, te usmrćivanja 46 zdravih životinja iz skloništa, nerazumnim zahtjevima ovaj put može ugroziti i cijeli sustav udomljavanja životinja u Hrvatskoj.

Niti jedna od usmrćenih životinja tijekom života nije pokazivala kliničke znakove bjesnoće, a nalazi Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdili su da ni jedna životinja nije imala virus bjesnoće. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo je kazneni postupak protiv odgovornih veterinarskih službenika. Usprkos tome, jedan od veterinarskih inspektora koji je naredio ubijanje zdravih životinja promaknut je. Da apsurd bude još veći, veterinarski inspektori koji su odgovorni za usmrćivanje zdravih životinja u skloništima i kod udomitelja podignuli su tužbu protiv neprofitne udruge Prijatelji životinja, koja ionako ima nedostatna i nepostojeća sredstva, tražeći da im isplati 150.000 kuna zbog duševnih boli koje tvrde da su doživjeli zbog javnih objava Udruge.

Pozivaju se građani da od nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede zatraže primjerenu zaštitu zbrinjavanja napuštenih životinja u Hrvatskoj, preispitivanje zahtjeva veterinarske inspekcije i omogućavanje rada skloništima. Na stranicama www.mps.hr objavljene su e-mail adrese na koje mogu pisati: office@mps.hr i glasnogovornik@mps.hr, kao i na:

Vlada: predsjednik@vlada.hr; press@vlada.hr; zakonodavstvo@vlada.hr
Predsjednik Ivo Josipović: ured@predsjednik.hr
Sabor: predsjednik@sabor.hr; odbiiup@sabor.hr.

Predstavnici skloništa zatražit će hitan sastanak s ministrom Jakovinom i spremni su dići sve na noge u obranu tisuće pasa kojima neće moći pomoći.

Veterinarski inspektori tuže Prijatelje životinja zbog duševnih boli!

Otvoreno pismo ministru Jakovini, medijima, građanima...

Poziv i objašnjenje

Skloništu Udruge Pobjede u Osijeku ugrožen rad

Kome udomljavanje nije fora?

Sva skloništa pred zatavaranjem?!?

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting