27.11.04. Prema zabrani kolinja

| More

Nakon prošlogodišnje akcije protiv kolinja, kada je jedan od aktivista obješen na metalnu konstrukciju iskrvario do smrti, Prijatelji životinja i dalje traže zabranu običaja krvavih dvorišta i trihineloze

Svake godine u zimskim mjesecima, počevši od posljednjeg vikenda u studenome, na bivši Dan Republike, primitivan običaj kolinja ili svinjokolje u Hrvatskoj rezultira stotinama tisuća krvavih dvorišta kao i brojnim slučajevima trihineloze. Ljudi u seoskim kućanstvima svinje mrcvare i kolju, prikazujući najbrutalniji čin u odnosu čovjeka i životinje kao dio hrvatske tradicije te priliku za zabavu i narodno veselje.

Prijatelji životinja će u subotu, 27. studenoga 2004. u 12 sati ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici, postaviti dvometarski pano na kojem će se moći vidjeti visokorezolucijska foto galerija prizora s kolinja. Također, na informativnom štandu će se prikazivati video zapis kolinja te će se dijeliti info materijali.

Udruga Prijatelji životinja smatra da u Hrvatskoj kolinje treba zabraniti, pozivajući se pritom na Europsku Uniju koja je tu okrutnu, primitivnu i nehigijensku praksu već odavno zabranila. Zbog stajališta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva da će se taj običaj nastojati očuvati i zadržati, Prijatelji životinja poslali su na adrese diljem svijeta izvještaj o situaciji u Hrvatskoj uz kratak film koji prikazuje običaj dvorišne zabave zvane kolinje.

Zabranom klanja životinja u kućanstvima i seoskim domaćinstvima, izbjeglo bi se klanje kao najbrutalniji čin ljudskih bića prema domaćim životinjama, a ujedno bi se postiglo poštivanje higijenskih propisa i izbjegavanje trihineloze u hrvatskim tanjurima.

Svijet osuđuje etičko zaostajanje i hrvatska vlast bi trebala dobro razmisliti koje običaje treba sačuvati, a koje zabraniti zakonom i prije nego joj to budu uvjetovale države Europe i svijeta. Također želimo poručiti građanima Hrvatske da klanje u vlastitom dvorištu nije zabavan i vrijedan običaj te da svojoj djeci ne ostavljaju sramotno kulturno nasljeđe.

Civilizacijske i etičke promjene u društvu zahtijevaju iskorjenjivanje običaja dvorišnoga klanja kroz zakonsku regulativu. Stoga Hrvatska mora početi mijenjati svoj odnos prema životinjama, svoje okrutne običaje kao i svoje loše zakone. Udruga Prijatelji životinja je u nacrtu Zakona o dobrobiti životinja, koji je u skladu s nastojanjima Europske Unije, između ostaloga, predložila zabranu klanja životinja u seoskim domaćinstvima.

Svinje su senzibilne i osjetljive životinje, po inteligenciji ravne psu. Prilikom klanja prereže im se grkljan i ostavlja ih se da na smrt iskrvare, dok su pri punoj svijesti! Sa živčanim sustavom gotovo identičnim ljudskome, svinje su pri klanju jednako svjesne noža i osjećaju intenzivnu bol kao i čovjek.

U blagdansko vrijeme, kada slavimo mir među ljudima, klanjem se udaljavamo od dobrih namjera. Kada postanemo ravnodušni prema patnjama drugoga bića i izgubimo poštovanje prema životu životinje, gubimo i poštovanje prema ljudskom životu.

Pozivamo građane da na našoj web stranici pogledaju kratki video prikaz, kao i spomenutu foto galeriju kolinja te da pošalju protestno pismo hrvatskoj vlasti, čime podržavaju inicijativu da se u Hrvatskoj zabrani klanje životinja u privatnim kućanstvima te da se promjeni katastrofalni Zakon o dobrobiti životinja.

Nadamo se da su prošla zadnja kolinja u Hrvatskoj, da će običaj krvavih dvorišta i trihineloze ubrzo iščeznuti i da će ta okrutna i primitivna praksa biti što prije zabranjena zakonom.

kolinje04akolinje04bkolinje04c

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting