23.11.07. Kolinje - običaj krvavih dvorišta i trihineloze

| More

Prijatelji životinja upozoravaju na zakonsku obvezu omamljivanja svinja prije klanja

Svake godine u zimskim mjesecima, počevši od posljednjeg vikenda u studenome, primitivan običaj kolinja ili svinjokolje u Hrvatskoj rezultira stotinama tisuća krvavih dvorišta i brojnim slučajevima trihineloze. Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinji, a u vrijeme kolinja je prikazan kao običaj i prilika za zabavu na opću sramotu.

Od 1. siječnja 2007. stupanjem na snagu Zakona o zaštiti životinja, svinje se ne smiju klati bez prethodnog omamljivanja (članak 17, stavak 1 i članak 19, stavak 3). Propisane kazne za prekršitelje iznose od 10.000 do 15.000 kuna.

Prijatelji životinja smatraju da u Hrvatskoj zakonski treba regulirati da omamljivanje i klanje životinja smije provoditi isključivo stručna osoba kako je to regulirano direktivama Europske unije. Ovim putem prije svega upozorava građane da se pridržavaju Zakona o zaštiti životinja i omamljuju svinje prije klanja zbog samih životinja kojima time barem malo smanjuju patnje, ali i zbog poštivanja zakonodavstva i zakonom propisanih kazni.

Građani bi trebali omamljivanje i klanje prepustiti stručnim osobama kako bi se ujedno postiglo i poštivanje higijenskih propisa i izbjegavanje trihineloze u tanjurima. Očekuju se daljnje zakonodavne promjene u skladu i bez obzira na direktive EU, koje će tražiti omamljivanje životinja od strane stručne osobe.

Prijatelji životinja žele poručiti građanima Hrvatske da klanje u dvorištu nije zabavan i vrijedan običaj te da svojoj djeci ne ostavljaju sramotno kulturno nasljeđe. Humanog klanja nema, a etički razvijeno društvo i pojedinci su oni koji streme k suosjećanju i nenasilnoj prehrani.

Kako bi građanima pružili informacije o odredbama Zakona o zaštiti životinja koji propisuju obvezno omamljivanje svinja i vegetarijanskoj prehrani i etičkom načinu života Prijatelji životinja 24. studenoga 2007. organiziraju cjelodnevni štand na Trgu kralja Tomislava na kojem će u 12 sati biti priređena veganska degustacija odrezaka. U 17 sati pak počinje javno prikazivanje filma 'Ima li srca za Lucy?' koji govori o emotivnom i društvenom životu svinja i njihovom iskorištavanju od strane čovjeka.

Svinje su senzibilne i osjetljive životinje, po inteligenciji ravne psu. Prilikom klanja bez omamljivanja prereže im se grkljan i ostavlja ih se da na smrt iskrvare, još dok su pri punoj svijesti. Sa živčanim sustavom gotovo istovjetnim ljudskome, svinje su pri klanju jednako svjesne noža i osjećaju intenzivnu bol kao i čovjek. Kada postanemo ravnodušni prema patnjama drugoga bića i izgubimo poštovanje prema životu životinje, gubimo i poštovanje prema ljudskom životu.

Zabranimo kolinje [ 192.89 Kb ]Zabranimo kolinje2 [ 188.42 Kb ]Zabranimo kolinje3 [ 96.94 Kb ]Zabranimo kolinje4 [ 47.83 Kb ]Zabranimo kolinje5 [ 59.12 Kb ]Zabranimo kolinje6 [ 58.13 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting