20.05.08. Vruće vege hrenovke u vašem gradu

| More

Prijatelji životinja priključuju se obilježavanju Tjedna vegetarijanstva i pozivaju na hot-dog

U organizaciji najveće svjetske udruge za prava životinja People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), ove godine u svijetu se obilježava Tjedan vegetarijanstva od 19. do 25. svibnja.

Prijatelji životinja, kao udruga za promicanje vegetarijanskog načina življenja, Tjedan vegetarijanstva obilježit će akcijama dijeljenja veganskih hot-dogova u Osijeku, Slavonskom Brodu, Splitu i Zagrebu!

Degustacija veganskih hrenovki u Osijeku održat će se utorak, 20. svibnja, u 12 sati, na Trgu slobode, a u Zagrebu, Splitu i Slavonskom Brodu u subotu, 24. svibnja, u 12 sati na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića, odnosno u Marmontovoj ulici i na Korzu.

Postati vegetarijancem danas nije ništa lakše, što dokazuje više od 150.000 vegetarijanaca u Hrvatskoj i deseci milijuna vegetarijanaca diljem zapadnoga svijeta. Objavljeno je na stotine vegetarijanskih i veganskih kuharica s receptima koji privlače izgledom, okusom i mirisom. Sve brojnija je ponuda vegetarijanskih proizvoda u trgovačkim lancima, marketima, dućanima, restoranima, pizzerijama, kioscima s brzom hranom, slastičarnicama. Iako još nedostatno, Hrvatska svojim ritmom također prati vege ponudu u najvećim gradovima svijeta poput New Yorka, Londona, Beča, Berlina. Tako i u Hrvatskoj možemo naći sve više vegetarijanskih i veganskih kobasica, salama, hrenovki, popečaka, šnicli, sireva, jogurta, mlijeka, pudinga, sendviča, kolača... koji će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane i sladokusce.

Za zdravstvene i etičke prednosti vegetarijanske prehrane mnogi već znaju, no treba istaknuti da je vegetarijanstvo rješenje i za globalne probleme kao što su glad u svijetu i zagađenje okoliša.

Golema potražnja za mesom i mesnim prerađevinama zahtijeva da se godišnje ubije preko 55 milijardi životinja. Kako bi se toliko životinja prehranilo potrebno je koristiti velike količine pesticida i umjetnog gnojiva za proizvodnju potrebnih količina žitarica. Istodobno, prekomjerno se iskorištavaju resursi pitke vode što dovodi do isušivanja podzemnih voda. Obradive površine koje se koriste za uzgoj hrane za životinje mogle bi se iskoristiti za uzgoj žitarica i mahunarki za prehranu ljudi što bi osiguralo hranu za tri puta više svjetskog stanovništva no što ih trenutno živi na Zemlji.

Intenzivni uzgoj životinja zbog ispuštanja metana u atmosferu pridonosi globalnom zatopljenju 40% više od ukupnog prometa cijeloga svijeta, a krčenje prašuma zbog novih pašnjaka i obradivih površina ne prestaje ni u trenutku dok ovo čitate. Održivi način uzgoja hrane isključuje uzgoj životinja za prehranu čime se štiti biološka raznolikost i ujedno osigurava dovoljna količina hrane za sve ljude i životinje u prirodi.

Obilježavanjem Tjedna vegetarijanstva želimo potaknuti javnost da razmisli o prednostima prehrambenog izobilja koju imamo ponajviše zahvaljujući vegetarijanstvu. Potrošače potičemo da što više kupuju proizvode biljnoga podrijetla i uživaju u ukusnim i maštovitim cruelty-free receptima, trgovce potičemo da na svojim policama nastave širiti raznoliku vegetarijansku ponudu, a medije potičemo da bez predrasuda i otvoreno govore o vegetarijanstvu i veganstvu i prednostima takve prehrane za nas same, za planet na kojem živimo i životinje s kojima ga dijelimo.

Takav pristup će nam svima pomoći da se osjećamo bolje izvana i iznutra!

Za više informacija o bezmesnoj prehrani molimo posjetite www.prijatelji-zivotinja.hr, www.vegekit.com, www.masovnoubijanje.com.

Zagreb

Tjedan vegetarijanstva u Zagrebu 2
Tjedan vegetarijanstva u Zagrebu 1
Tjedan vegetarijanstva u Zagrebu 3

Osijek

Tjedan vegetarijanstva u Osijeku 1
Tjedan vegetarijanstva u Osijeku 2

Split

Tjedan vegetarijanstva u Splitu 1
Tjedan vegetarijanstva u Splitu 2

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting