21.11.09. Kamioni puni bola

| More

Prijatelji životinja u suradnji s Glasom životinja pozivaju na glasan prosvjed i organiziraju performans

Na hrvatskim granicama kamioni stoje i preko deset sati unatoč zakonom propisana maksimalna dva sata. Mučna putovanja životinja koje se prevoze iz Europske unije traju nerijetko i nekoliko dana. Transport živih životinja potpuno je nepotreban, neetičan i okrutan, te bi kao takav trebao biti u potpunosti zabranjen.

Kako bi se javnosti prikazala svakodnevna patnja životinja prilikom transporta, u subotu 21. studenoga 2009. s Trga maršala Tita na Trg bana Jelačića u Zagrebu u 12 sati stiže duga prosvjedna povorka protiv transporta životinja koja u sklopu performansa sa sobom dovozi i 'transportni kamion' pun aktivista.

Europska unija i Republika Hrvatska trebaju bez odlaganja pooštriti postojeće zakonske regulative. Prije svega treba ograničiti maksimalno dozvoljeno trajanje putovanja životinja na ne više od osam sati te nakon toga u potpunosti zabraniti transport životinja. S time se slažu i brojne udruge i ustanove okupljene u međunarodnoj kampanji 'Handle with Care', pokrenute od strane World Society for the Protection of Animals (WSPA).

Prijatelji životinja naglašavaju povezanost sadržaja tanjura s okrutnošću prema živim bićima pretvorenim u artikle i pozivaju građane da razmisle o promjeni svoje prehrane kako bi smanjili patnju životinja u kamionima.

Posljednjih godina znanstvenici postižu konsenzus u stavu i mišljenju o iznimno visokoj razini psihičkog i fizičkog stresa kod životinja u transportu. Posljedično, mnoge zemlje uvode različite stupnjeve regulacije uvjeta transporta životinja u svoja zakonodavstva.

Međutim, sama praksa pokazuje poražavajuću istinu o mnogim neodređenim terminima unutar zakonskih odredbi i njihovu neučinkovitost. Poradi toga nužne su daljnje zakonodavne promjene i puno bolje kontrole provođenja zakona, ali i bolja osviještenost građana o tome da se konzumacijom mesa i mesnih prerađevina postaje naručitelj patnje te da svaki pojedinac može odbiti sudjelovati u tome.

Stravične i poražavajuće statistike o transportu živih životinja:

Fotografije s prosvjeda možete vidjeti u Foto galeriji.

Prosvjed protiv transporta životinja 2009 c [ 87.04 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 2009  d [ 127.88 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 2009 b [ 91.72 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 2009  a [ 111.01 Kb ]Prosvjed protiv transporta životinja 2009 e [ 85.46 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting