29.02.12. Zeleni ponedjeljak u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode

| More

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pridružilo se inicijativi udruge Prijatelji životinja

- Djelatnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode jedan dan u tjednu biraju isključivo bezmesna jela

Na prijedlog udruge Prijatelji životinja Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pridružilo se kampanji 'Zeleni ponedjeljak'. Djelatnici i djelatnice Ministarstva jedan dan u tjednu na jelovniku restorana Ministarstva mogu izabrati isključivo bezmesna jela.

Među glavnim razlozima za pridruživanje ovoj kampanji je činjenica da značajno onečišćenje okoliša dolazi iz stočarske industrije te je upravo ta industrija među najvećim generatorima stakleničkih plinova koji izravno utječu na klimatske promjene.

Udruga Prijatelji životinja zahvaljuje ministrici Mireli Holy i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te poziva i druga tijela javne vlasti, institucije i tvrtke da slijede ovaj hvalevrijedan potez.

Cilj kampanje Zeleni ponedjeljak je pomoći ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom barem jedan dan u tjednu na prehranu namirnicama biljnog podrijetla.

Smanjenje negativnog utjecaja čovjeka na okoliš u velikoj mjeri omogućava upravo odabir prehrane koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla. Isti odabir utječe i na smanjenje gladi u svijetu, očuvanje voda i prirodnih resursa, smanjenje troškova zdravstva itd.

Kako bi građanima olakšali uvođenje Zelenog ponedjeljka u njihov stil života, Prijatelji životinja pokrenuli su web-stranicu www.zeleni-ponedjeljak.com. Uz brojne informacije o prednostima biljne prehrane za zdravlje ljudi i okoliša, postoji mogućnost prijave na info-listu za tjedno dobivanje novih recepata za zdrave i ukusne obroke putem e-maila.

U sklopu kampanje Zeleni ponedjeljak preveden je i dokumentarni film 'Meso istine', a dostupan je i kratki najavni video za Zeleni ponedjeljak.

Zeleni ponedjeljak je dio međunarodne kampanje koja je prisutna u mnogim državama i gradovima diljem svijeta. Još neki od razloga za uvođenje Zelenog ponedjeljka su:

ZAŠTITA OKOLIŠA: Prema izvješću UN-a, stočarska industrija odgovorna je za čak 19% ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više od ukupnoga svjetskog prometa.

OČUVANJE VODA: Potrebe za vodom za stoku su goleme, daleko iznad onih za povrće ili žitarice. Procjenjuje se da je potrebno 15.500 litara vode za proizvodnju jednog kilograma mesa. Oko 50% zagađenja vode u Europi uzrokovao je masovni uzgoj životinja.

SMANJENJE GLADI U SVIJETU: Prema Institutu Worldwatch, samo ukupna količina soje i žitarica davana stoci u SAD-u mogla bi prehraniti sve ljude na planetu otprilike pet puta.

SMANJIVANJE OVISNOSTI O GORIVU: U prosjeku, oko 40 kalorija energije iz fosilnih goriva ide u jednu kaloriju kravljeg mesa (u usporedbi s 2,2 za biljne bjelančevine).

SMANJENJE TROŠKOVA ZDRAVSTVA: Liječenje kroničnih bolesti može smanjiti račune za 70% ukupne zdravstvene potrošnje. Biljna prehrana smanjuje rizik od oboljevanja od raka, dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila i pretilosti.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting