21.02.23. Kravice ne žive kao kraljice

| More

Prijatelji životinja nastavljaju s optužbama Belja za obmanu javnosti

- Složili video sa snimkama s drugih farma i zatražili od Belja da im pokaže odvajanje telića

tele [ 157.01 Kb ]

Prijatelji životinja upravo su objavili potresni video sa scenama odvajanja majki i djece, snimljenima na farmama u Europi i svijetu! Riječ je o nastavku kampanje i reakciji na očekivani izostanak odgovora tvrtke Belje, koju su u dopisu prošloga tjedna oštro prozvali zbog zavaravajućeg oglašavanja kroz brend Kravica Kraljica. Udruga Prijatelji životinja iznijela je vrlo potresne činjenice o mliječnoj industriji i zatražila dopuštenje da na nekoj od mliječnih farma Belja snimi standardne postupke nakon rođenja telića i dopusti javnosti da sama procijeni odvaja li se telad od svojih majki i je li takav tretman kraljevski.

Novom kampanjom Prijatelji životinja ne osvrću se na uvjete u kojima žive životinje na farmama koje mlijekom opskrbljuju proizvode brenda Kravica Kraljica, već na neospornu činjenicu da je svako mlijeko koje dospije u njihovu šarenu ambalažu oduzeto od teladi kojima je to mlijeko bilo namijenjeno. Na snimkama s drugih farma u videu mogu se vidjeti majke krave koje neuspješno trče za svojom djecom, netom rođeni telići u izoliranim boksovima, a prikazani su i zadnji trenutci muškog telića i krave, snimljeni u klaonici. Naraciju videa iznosi dječji glas i tako uprizoruje tele Petru s kojom su Prijatelji životinja započeli cijelu kampanju, a o kojoj se više može saznati na www.trazisekraljica.net.

Kako navode, tek rođenu telad na farmama koje opskrbljuju mljekaru u kojoj nastaju proizvodi Kravica Kraljica odmah odvajaju od majki. Odvajanje predstavlja golem stres i majkama i djeci. Krave u prirodi provode i do 14 mjeseci s teletom, dok se ne osamostali. Stvaraju snažne veze s njima, izmjenjuju nježnost i štite ih, baš kao što i ljudske majke čine sa svojom djecom.

Većina krava na mliječnim farmama iscrpljena je i istekne im „proizvodni vijek” do pete godine pa ih šalju na klanje, a dijelove njihova tijela pretvaraju u mesne proizvode. Žensku telad, nakon što naraste, čeka ista sudbina kao i majke: ciklus uzastopnog oplođivanja, rađanja i oduzimanja djece te pretvaranja u strojeve za mužnju. Mušku telad nakon 20-ak dana starosti šalju u tov, a završna stanica im je, kao i svim žrtvama mliječne industrije, klaonica.

„Vjerujemo da bi se svi složili da se opisani postupci, koji su standardna praksa na svim većim farmama, ne mogu opisati kao ‘kraljevski’. Za zlodjela poput uskraćivanja majčinstva i oduzimanje djece te eksploataciju prirodnih tjelesnih procesa krava radi tobožnjih ljudskih potreba, kada bi se činila ljudima, jedina primjerena kazna bila bi doživotni zatvor. Stoga je neetično i ponižavajuće krave ropkinje nazivati kraljicama. To je ništa drugo nego zataškavanje stvarnog stanja odnosa prema životinjama i manipulacija javnošću”, konstatiraju Prijatelji životinja.

Iz Udruge dodaju kako žele da javnost zna istinu o paklenom krugu prisilnog oplođivanja i oduzimanja djece kravama, kao i da ljudi razmisle o odbacivanju životinjskoga mlijeka. Tako će pomoći životinjama, okolišu i vlastitome zdravlju.

Više informacija o mliječnoj industriji i načinima obmane javnosti te video malenog teleta po imenu Petra može se pronaći na www.trazisekraljica.net.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting