27.11.09. Kolinje - običaj krvavih dvorišta

| More

Prijatelji životinja skreću pozornost na zakonsku obvezu omamljivanja svinja prije klanja i pozivaju na veg(etarij)anstvo

- Prijatelji životinja žele poručiti građanima Hrvatske da klanje u dvorištu nije zabavan i vrijedan običaj te da svojoj djeci ne ostavljaju sramotno kulturno nasljeđe.

Svinje su svjesne i osjetljive životinje, po inteligenciji ravne psu. Prilikom klanja prereže im se grkljan i ostavlja ih se da na smrt iskrvare, još dok su pri punoj svijesti. Sa živčanim sustavom gotovo istovjetnim ljudskome, svinje su pri klanju jednako svjesne noža i osjećaju intenzivnu bol kao i čovjek. Kada postanemo ravnodušni prema patnjama drugoga bića i izgubimo poštovanje prema životu životinje, gubimo i poštovanje prema ljudskom životu.

Svake godine u zimskim mjesecima, počevši od posljednjeg vikenda u studenome, primitivan običaj kolinja ili svinjokolje u Hrvatskoj rezultira stotinama tisuća krvavih dvorišta i brojnim slučajevima trihineloze. Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinji, a u vrijeme kolinja je prikazan kao običaj i prilika za zabavu na opću sramotu.

Prelaskom na bezmesnu prehranu ne moramo uzrokovati nebrojene krikove umirućih životinja i u sebe unositi njihove posmrtne ostatke, već se okrećemo suosjećanju, zaštiti okoliša i vlastitoga zdravlja.

Kako bi prikazali mučni običaj kolinja Prijatelji životinja će u Slavonskom Brodu, na gradskom korzu u petak, 27. studenog u 12 sati, izvesti performans u kojem će jedan od članova Udruge biti 'zaklan i obješen naglavačke da iskrvari do smrti'.

Od 1. siječnja 2007. stupanjem na snagu Zakona o zaštiti životinja, svinje se ne smiju klati bez prethodnog omamljivanja (članak 17, stavak 1 i članak 19, stavak 3). Propisane kazne za prekršitelje iznose od 10.000 do 15.000 kuna.

Prijatelji životinja smatraju da u Hrvatskoj zakonski treba regulirati da omamljivanje i klanje životinja smije provoditi isključivo stručna osoba kako je to regulirano direktivama Europske unije. Ovim putem upozoravaju se građani da se pridržavaju Zakona o zaštiti životinja i omamljuju svinje prije klanja zbog samih životinja kojima time barem malo smanjuju patnje, ali i zbog poštivanja zakonodavstva i zakonom propisanih kazni.

Omamljivanje i klanje bi trebalo zakonski biti dozvoljeno samo stručnim osobama kako bi se ujedno postiglo i poštivanje higijenskih propisa i izbjegavanje trihineloze u tanjurima. Očekuju se daljnje zakonodavne promjene u skladu s direktivama EU, ali i bez obzira na njih, koje će tražiti omamljivanje životinja od strane stručne osobe.

Humanog klanja nema, a etički razvijeno društvo i pojedinci su oni koji streme k suosjećanju i nenasilnoj prehrani. Stoga Prijatelji životinja pozivaju građane da ne sudjeluju u klanju živih bića već da razmisle o prelasku na vegetarijanstvo, odnosno veganstvo, kao etički i ekološki prihvatljiviji način prehrane koji je ujedno i znatno zdraviji izbor.

Za foto galeriju kolinja, molimo kliknite ovdje.

Za video galeriju kolinja, molimo kliknite ovdje.

Kolinje, Slavonski Brod 2009 (Foto: Ivica Galović/PIXSELL) [ 518.75 Kb ]Kolinje, Slavonski Brod 2009 (Foto: Ivica Galović/PIXSELL) [ 78.12 Kb ]Kolinje, Slavonski Brod 2009 (Foto: Ivica Galović/PIXSELL) [ 101.97 Kb ]

Vezane teme

Kolinje - krvavi običaj [ 70.86 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting