29.08.08. Tko je odgovoran za patnju krava?

| More

Prijatelji životinja podnose kaznenu prijavu zbog mučenja trudnih krava

U četvrtak 28. kolovoza u 21 sat, nakon 70 sati u kamionu, a od toga 30 sati čekajući na granici, krave u zadnjem stadiju trudnoće, istovarene su. Da su kojim slučajem izmučene krave ostale još jedan dan na granici, počele bi umirati u kamionu.

Članovi udruge Prijatelji životinja dopratili su kamion do mjesta za istovar, no nije im bilo dozvoljeno gledati i snimati istovar koji je zbog iscrpljenosti krava najvjerojatnije prošao uz brojne udarce i vuču lancima, što je ovu tragediju dodatno uvećalo, kao i činjenica da, nakon ovog davno potrebnog odmora, krave nastavljaju put prema Sarajevu.

Udruga Prijatelji životinja i Udruga prijatelja životinja 'Dr. Ivan Rostaš' podnijet će kaznenu prijavu zbog mučenja životinja, tražeći da se detaljno ispita ovaj slučaj. Budući da ovo nije izolirani incident, zahtijevat će i od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izjašnjavanje o neprovođenju Pravilnika o transportu živih životinja, nezadovoljavanju uvjeta graničnih prijelaza i o potrebnim promjenama vezanim za granične prijelaze i tranzit životinja kroz Hrvatsku za koji Prijatelji životinja smatraju da treba biti zabranjen.

Transport živih životinja jedna je od najokrutnijih praksi u procesu uzgoja životinja za komercijalne svrhe, koja kao rezultat ima milijune napaćenih, ranjenih i mrtvih životinja. Agonija koju trpe životinje tijekom dugotrajnih transporta bez hrane i vode, u pretrpanim kamionima, svakako je jedan od razloga zašto bi se transport živih životinja trebao zabraniti. Prelaskom na bezmesnu prehranu svaki pojedinac može u potpunosti isključiti svoje sudjelovanje u toj okrutnosti.

Pravilnik o transportu živih životinja može se pogledati na www.mps.hr/dokumenti/zakon.asp?id=304

Udruženje Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini također će poduzeti iste mjere u svojoj državi.

Krave na granici 1 [ 68.27 Kb ]Krave na granici 2 [ 84.34 Kb ]Krave na granici 3 [ 77.72 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting