26.06.12. Hitno otvaranje skloništa!

| More

Prijatelji životinja sutra dežuraju s transparentima pred Ministarstvom poljoprivrede i Upravom veterinarstva i traže hitno otvaranje skloništa!

- Jedan usmrćeni pas cijepljen protiv bjesnoće tri tjedna ranije i nije bio u kontaktu s drugim psima; jedan pas usmrćen bez anestetika, mučio se i umirao u bolovima

Prijatelji životinja u utorak, 26. lipnja 2012., od sedam sati ujutro, dežurat će cijeli dan s transparentima ispred Ministarstva poljoprivrede (Ulica grada Vukovara 78) i ispred Uprave veterinarstva (Planinska ulica 2), tražeći hitno otvaranje gradskog Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu i skloništa udruge Noina arka, koje je inspekcija zatvorila zbog tobožnje opasnosti od bjesnoće. Tražit će da ministar Tihomir Jakovina ispuni obećanje o otvaranju oba skloništa, koje je dao još prošli utorak, i nastavljaju sa zahtjevom da Ministarstvo preuzme odgovornost za besmisleno ubijanje 46 zdravih životinja od strane veterinarske inspekcije, za maltretiranje građana i nezakonito postupanje, kao i za štetu nastalu bezrazložnim zatvaranjem skloništa za napuštene životinje.

Zatvaranjem skloništa već je učinjena ogromna šteta, a ona je svakim danom sve veća i veća. Počeli su ljetni godišnji odmori tijekom kojih se povećava broj napuštanih životinja u odnosu na ostatak godine. Ne postoji nijedan razlog da su skloništa zatvorena i moraju se hitno otvoriti!

Iz fotografija skloništa koja čekaju otvaranje i pasa koji čekaju udomitelje vidljivo je ono što je očito i bez istrage koju je najavilo Ministarstvo poljoprivrede – čak i da je u skloništu u Dumovcu postojala bjesnoća, a nije, nije postojala nikakva mogućnost da od nje obole životinje u ograđenom skloništu udruge Noina arka, gdje su životinje smještene u zatvorene odvojene boksove. Životinje su usmrćene protuzakonito i besmisleno.

Udruga Prijatelji životinja neprestano dobiva nove informacije od udomitelja usmrćenih pasa, koje potvrđuju da su veterinarski inspektori ulazili u domove ljudi poput nasilnika, odbijali svaki civilizirani razgovor i dogovor, te kršili njihova temeljna ljudska prava. Građani nisu pristajali na usmrćivanje, kako tvrdi Ministarstvo poljoprivrede, već su se borili za svoje pse, a inspektori su ih prijetnjama i zastrašivanjem tjerali da potpišu zapisnik. O divljačkom ponašanju inspektora govori i informacija jednog od udomitelja, koji je cijepio psa protiv bjesnoće dan ranije, a kojemu je veterinarski inspektor rekao: 'Ja tu pišem, a drugi će ubijati!' te zatim otišao u vozilo, dok je drugi veterinar usmrtio psa. Inspektori su većini udomitelja lagali da je njihov pas bio u istom boksu s psom Reom za koju je ustanovljeno da je imala bjesnoću i tvrdili da moraju odmah usmrtiti psa, ignorirajući molbe udomitelja da se pas stavi u karantenu i da će platiti sva potrebna testiranja.

Jedna od šokantnih informacija je da su inspektori ubili psa koji je bio cijepljen protiv bjesnoće čak prije više od tri tjedna. Da bi stvar bila još gora, pas nije uopće bio smješten u Dumovcu, već je bio na čuvanju, a u Dumovcu je primio dva cjepiva protiv psećih zaraznih bolesti te su ga udomitelji cijepili protiv bjesnoće točno na dogovoreni datum prema planu vakcinacije!

Jedan od udomitelja svjedoči da su inspektori usmrtili psa samo jednom injekcijom, bez prethodne anestezije, pa se pas grčio i umirao u bolovima.

Prijatelji životinja smatraju da je ova afera vrhunac skandaloznog postupanja veterinarske inspekcije te odlučno traže otkaze i strogo sankcioniranje svih odgovornih za nepopravljivu štetu nanesenu životinjama, građanima i skloništima, hitnu reformu veterinarske inspekcije i osnivanje inspekcije za zaštitu životinja te ukidanje odredbe Zakona o zaštiti životinja koja omogućuje ubijanje životinja u skloništima nakon 60 dana.

Ubijanja napuštenih životinja događaju se diljem Hrvatske, kao i značajni propusti veterinarske inspekcije koja ne staje u obranu njihovih života, a na što ih obavezuju zakon i etički principi. Jedan od sramotnih primjera je 'sklonište' u Sisku koje ubija životinje i za koje, nakon prijave udruga, inspekcija nije našla nikakve nepravilnosti, dok je istovremeno državno odvjetništvo u svojem optužnom prijedlogu našlo čak deset točaka kršenja zakonskih propisa.

Pozivaju se građani da pogledaju galeriju nevinih žrtava veterinarske inspekcije te da potpišu peticiju za reformu veterinarske inspekcije i peticiju za zabranu usmrćivanje pasa u skloništima.

Prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede [ 227.52 Kb ]Prosvjed ispred Ureda za veterinarstvo [ 353.77 Kb ]Dumovec [ 99.41 Kb ]Dumovec [ 129.85 Kb ]Noina Arka [ 59.66 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting