23.01.19. Kontrola provedbe naplate plastičnih vrećica

| More

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Kabinet ministra
n.r. dr.sc. Tomislav Ćorić
Radnička cesta 80, Zagreb

Predmet: Kontrola provedbe naplate plastičnih vrećica

Poštovani gospodine Ćoriću,

vjerujemo da ste upoznati sa Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a prema kojem je prodavatelj obvezan naplatiti sve lagane plastične vrećice potrošaču te postaviti obavijest za štedljivo korištenje vrlo laganih vrećica koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili kao primarna ambalaža za rasutu hranu i nisu namijenjene za nošenje namirnica iz trgovina.

Ovim putem Vas molimo za provedbu kontrole nad trgovcima kako bi se utvrdilo pridržavaju li se Pravilnika. Dok se neke trgovine vrlo ozbiljno i precizno pridržavaju ove zakonske odredbe, neke ih u potpunosti zanemaruju ili nisu upoznate sa svojim obvezama. Stoga iz udruge Prijatelji životinja smatramo da takve treba educirati, a svako oglušivanje prikladno kazniti. Posebnu kontrolu treba provesti na tržnicama, u pekarama i trgovačkim centrima gdje su se vrećice do sada nekontrolirano dijelile.

Prijatelji životinja godinama upozoravaju na štetnost upotrebe plastičnih vrećica te pohvaljuju ove osnovne mjere koje imaju za cilj smanjiti potrošnju plastičnih vrećica. Besplatnim i nekontroliranim dijeljenjem plastičnih vrećica u trgovinama potrošači su izgubili svijest o njihovoj stvarnoj cijeni koju naposljetku plaća okoliš. Nadamo se da je to samo jedan od prvih konkretnih koraka koje će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike napraviti.

Da su plastične vrećice problem, prepoznalo je mnogo država u svijetu koje ih naplaćuju i oporezuju, a neke države su ih potpuno zabranile kako bi zaštitile svoj okoliš te životinjski svijet na kopnu i moru. Naime, osim što se iznimno sporo razgrađuju i predstavljaju ozbiljan ekološki problem, opasnost su i za životinje koje ih mogu pojesti ili se zapetljati u njih. Hrvatska, kao turistička zemlja, ima posebne interese zaštititi svoje more, nacionalne parkove, rijeke, jezera i šume od plastičnih vrećica.

Prioritet bi trebao biti drastično smanjenje i prestanak proizvodnje plastičnih vrećica i druge plastične ambalaže, njihova ponovna upotreba i reciklaža te prelazak na višekratno iskoristive predmete.

Vjerujemo da i Vi dijelite naše mišljenje te stoga apeliramo na vaše Ministarstvo da provede kontrolu pridržavanja mjera propisanih Pravilnikom jer vjerujemo da je to u općem interesu.

U očekivanju Vašeg javljanja i suradnje, srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik udruge
Prijatelji životinja i poseban savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Zagreb, 23. siječnja 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting