14.02.24. Zamolba za gostovanjem na Povjerenstvu za izradu Pravilnika o studentskoj prehrani

| More

- poslano Ministarstvu znanosti i obrazovanja

Poštovani gospodine Fuchs,

molimo Vas da nam odobrite kratko prisustvo i prezentaciju na jednom od sastanaka Povjerenstva za izradu Pravilnika o studentskoj prehrani kako bi svi članovi Povjerenstva mogli direktno u desetak minuta dobiti uvid u problematiku nedostatka veganskih opcija i prijedloge rješenja. Takvu praksu smo imali u nekoliko drugih povjerenstva vezano za druge teme.

Anketa koja je provedena na 1000 hrvatskih studenata pokazala je da je uvođenje veganskih obroka u studentske restorane i domove od interesa za većinu studenata. Čak je 57% studenata izjasnilo se da bi veganski obrok konzumiralo svaki dan ili više puta tjedno, a 92% studenata podržava uvođenje veganskih jela. To nas ne čudi jer je svijest o učinku industrije životinjskih proizvoda na klimatske promjene među mladima najveća, kao i svijest o tome da se bez promjene prehrane ne možemo adekvatno boriti protiv klimatske krize.

Na važnost uvođenja cjelovitih veganskih obroka kao standardne ponude u svim hrvatskim studentskim restoranima upućuje i Strategija niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske (NN 63/2021) koju je Hrvatski sabor izglasao još 2021. godine, a u kojoj se navodi „da bi se dodatno značajno (izravno i neizravno) smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla.“

Vegetarijanski meni u studentskim menzama u većini slučajeva sadrži mlijeko, sir, vrhnje i/ili jaja. Studenti koji žele veganski obrok osuđeni su na priloge, i to samo neke, pa im se ručak često sastoji od riže i krumpira sa salatom, kruhom i eventualno voćem. Napominjemo da bi veganski obrok bio namijenjen svima, bez obzira na njihov uobičajeni način prehrane, a za studente vegane od ključnog je značaja.

Javne institucije diljem svijeta već odavno imaju barem jedan dan tjedno bez mesa, a u Berlinu i Oxfordu studentski restorani postaju u potpunosti veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena. Mi predlažemo barem jedan veganski obrok kao opciju, a takav obrok može biti klasično biljno jelo poput variva od graha s ječmom, rižotom od gljiva, tjesteninom s umakom od leće i sličnih kojeg će rado odabrati svi.

Problematika traži ozbiljno razmatranje i pronalaženje rješenja te vjerujemo da je naša zamolba za sudjelovanjem razumna i itekako lako izvediva.

Unaprijed zahvaljujemo te Vas u iščekivanju odgovora srdačno pozdravljamo.

S poštovanjem,

Dominica Firšt
Koordinatorica projekata

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting