20.01.21. Važnost provedbe Zakona o zaštiti životinja i rješavanje uzroka problema

| More

Jedinicama lokalne samouprave
- svima -

Predmet: Važnost provedbe Zakona o zaštiti životinja i rješavanje uzroka problema

Poštovani,

nakon potresa i tragičnih sudbina mnogih ljudi i životinja u Sisačko-moslavačkoj županiji, volonteri su zatekli na tom području velik broj nekastriranih životinja i nezbrinutih štenaca i mačića, pse bez mikročipa i životinje u neprikladnim uvjetima držanja. To, nažalost, pokazuje presjek stanja u cijeloj državi, kao i važnost rada na provedbi Zakona o zaštiti životinja i rješavanju uzroka problema.

Stoga vas molimo da ovu godinu započnete konkretnom kontrolom mikročipiranja pasa, odnosno pregledom svih kućanstava na vašem području kako biste se uvjerili da su svi psi označeni mikročipom. Javite nam se kako bismo podijelili s vama primjere dobre prakse lokalnih zajednica koje su našle načina da to već odavno naprave i drže situaciju pod kontrolom.

Molimo vas i da stavite naglasak na kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka, tj., ako još niste, da propišete trajnu sterilizaciju za skrbničke pse i mačke, uz evidentirane izuzetke. Još važnije, molimo vas da financirate kastracije pasa i mačaka pod skrbi vaših stanovnika. Svako ulaganje isplati se jer izravno utječe na sprječavanje nastanka neželjenih mladunaca i životinja koje vam ostaju na brizi zbog ljudske neodgovornosti.

Edukacija je također iznimno važna i s razlogom zakonski propisana, pa vas molimo da promovirate udomljavanje umjesto kupnje životinja. Iskoristite sve prilike, poput lokalnih medija i plakatnih mjesta, da uputite svoje stanovnike u odgovornu skrb za životinje i u njihove zakonske obaveze. Neke lokalne zajednice redovito uz opću uplatnicu stavljaju edukativne letke koje na taj način jeftino distribuiraju po svim kućanstvima.

Na raspolaganju su vam gotove pripreme letaka i drugih edukativnih materijala:

1. Letak Zakonske obveze skrbnika pasa koji na jednome mjestu objedinjuje ukratko sve propisane obaveze te upoznaje i s ovlaštenjem komunalnim redara

2. Letak Zakonska obveza kontrole razmnožavanja ukratko objašnjava svu nužnost i prednosti kastracije pasa i mačaka, kao i obaveze skrbnika, uz zorni prikaz velike reproduktivne mogućnosti životinja

3. Plakati koji pozivaju na mikročipiranje pasa, kastraciju pasa i mačaka te udomljavanje životinja iz skloništa:
https://drive.google.com/drive/folders/1wJOqB6tVqjCMh1O1oPtamXMIApLmIy5j
https://drive.google.com/drive/folders/1M8jEwkz4kTLLsJVp-pWp1Qkt-PxKXJuQ?usp=sharing
https://drive.google.com/drive/folders/1Th66EBNaDT1_NaR2bm9vYYR1fNYPKvxK?usp=sharing
https://drive.google.com/drive/folders/12g-vY61gi0LKIi-1alX30BLNZIET_0oH?usp=sharing.

Sve ove mjere ne samo da utječu na rješavanje uzroka problema nego i izravno smanjuju financijske izdatke koji se izdvajaju zbog ljudske neodgovornosti. Više o tome možete pročitati u brošuri koju smo prošle godine objavili i poslali svim lokalnim zajednicama.

Vjerujemo da ćete i vi pratiti dobre primjere iz prakse i uvesti red vezano za pravilnu i zakonsku skrb o životinjama na vašem području te poduzeti ove godine sve što vam Zakon o zaštiti životinja nalaže, pa i više od toga. Ostajemo vam i ove godine na raspolaganju i planiramo redovne aktivnosti s ciljem pomoći lokalnim zajednicama u provedbi Zakona o zaštiti životinja, o čemu ćemo vas obavještavati.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 20. siječnja 2021.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting