24.06.22. Kastriraj, ne filozofiraj!

| More

Poruka Tarika Filipovića za 20 godina kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”

- U popularnom Cat Caffeu Tarik u društvu mačaka predstavio vizual sa psima s jasnom porukom

Udruga Prijatelji životinja organizirala je danas u popularnom zagrebačkom Cat Caffeu predstavljanje kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom već 20. godinu zaredom educira o odgovornoj skrbi za pse i mačke. Tarik Filipović, omiljeno lice s televizijskih ekrana i ovogodišnje zaštitno lice, uz vizuale s neodoljivim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, bio je okružen s 14 mačaka koje su udomljene s ulice ili iz azila u ovaj jedini mačji kafić u Hrvatskoj, iz kojega poručuju: „Stalno educiramo goste o važnosti kastracije, i to prije jednog legla, i o pravilnoj brizi za mačke. Zato nas raduje što smo ugostiti Tarika Filipovića radi predstavljanja kampanje s kojom dijelimo isti cilj – odgovorno ponašanje i prestanak napuštanja mačaka i pasa zbog godišnjih odmora.”.

Pred objektivom fotografa Domagoja Kunića, koji je i sam udomio kujicu spašenu iz potresa, poznati glumac i televizijski voditelj na fotografiranju je iz prve „kliknuo” s izuzetno dobrim i mirnim mladim psima iz zagrebačkog Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, koji su se prepustili njegovu maženju. Porukom na vizualima: „Kastriraj, ne filozofiraj! Jer napuštene životinje ne padaju s neba.” ukazuje na važnost kastracije u sprječavanju napuštanja neželjenih štenaca i mačića.

Bijela Melinda jednogodišnja je križanka u tipu švicarskog ovčara od oko 20 kg i traži aktivnu obitelj, dok je Smoki desetomjesečni križanac žute boje u tipu terijera, koji teže hoda i samo se želi nositi i maziti. „Tko god udomi ove pse, kao i bilo koje druge koji čekaju u skloništima diljem Hrvatske, dobit će predivnog člana obitelji”, istaknuo je Tarik pozivajući na udomljavanje napuštenih životinja. Podsjetio je da se napuštene životinje ne napuštaju same, već je riječ o bezobzirnom ponašanju pojedinaca, što često završava tragično: „Strašno mi je da još uvijek postoje ljudi koji, osobito prije godišnjih odmora, životinje bacaju na ulicu, u šumu ili ih čak utapaju. Apeliram na sve koji skrbe o kućnim ljubimcima da ih kastriraju i ne napuštaju. Zaista je teško naći dom samo za jednog štenca ili mačića, a kamoli svake godine više puta tražiti rješenje za nove životinje koje dolaze na svijet.”

To potvrđuje i dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja: „Psi i mačke su visokoreproduktivne vrste čiji se broj može udeseterostručiti u samo nekoliko godina. Kastracija je nužan alat u borbi protiv njihova napuštanja posebno uzevši u obzir da su skloništa prepuna, a trošak zbrinjavanja životinja iznimno velik. U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska stoji loše kada se radi o broju obavljenih kastracija, a to se i odražava u velikom broju neželjenih pasa i mačaka.”

Zakon o zaštiti životinja propisuje obavezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, što se za pse i mačke najbolje provodi upravo kastracijom. Kastracijom se izravno pomaže životinjama i njome se mogu spriječiti određene bolesti, posebno u starosti. Kastracija, odnosno trajna sterilizacija, ujedno je jedini učinkovit način smanjenja broja napuštenih i/ili zlostavljanih životinja, čime se smanjuju i financijski izdaci koje lokalne zajednice trebaju izdvajati za zbrinjavanje odbačenih životinja.

Iz Prijatelja životinja navode da su, potaknuti brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja, pokrenuli peticiju i inicijativu da se napuštanje životinja sankcionira kao kazneno djelo: „Pozivamo sve da ne napuštaju životinje prije odlaska na godišnje odmore, već da, ako imaju uvjete, udome psa ili mačku. Trenutačno je alarmantna situacija s više od 200 pasa iz Dubrovnika, koje treba hitno udomiti, a svi podaci o njima dostupni su na www.adopt-zarkovica.eu.”

Više informacija i vizuali kampanje nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prijatelji životinja zahvaljuju i svima ostalima koji su volonterski pridonijeli realizaciji vizuala „Kastriraj, ne filozofiraj! Jer napuštene životinje ne padaju s neba.”: fotografu Domagoju Kuniću, vizažistici Kristini Hošnjak, Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu koje skrbi o Melindi i Smokiju te studiju Omnibus i Cat Caffeu.

Tarik Filipović_predstavljanje kampanje [ 260.92 Kb ]Tarik Filipović_predstavljanje kampanje [ 238.65 Kb ]Tarik Filipović_predstavljanje kampanje [ 262.11 Kb ]

Vezane teme

Tarik Filipović_predstavljanje kampanje [ 253.56 Kb ]Tarik Filipović_predstavljanje kampanje [ 231.39 Kb ]Tarik Filipović_predstavljanje kampanje [ 195.29 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting