04.01.06. Pismo povodom emisije Otvoreno od 04. siječnja 2006.

| More

Poštovana gospođo Matešić,
poštovani gospodine Popijač,

sinoć sam gledao emisiju Otvoreno i osjećam mučninu zbog neprofesionalnosti i pristranosti voditeljice u korist tvrtki koje su od srpnja 1996. do prosinca 2005. ignorirale Pravilnik o postupanju s ambalažnim otpadom i troškove/štete nastale nepovratnom ambalažom prebacivale na teret poreznih obveznika pri čemu su rasla ionako uglavnom neprimjerena
odlagališta otpada, uništavan prostor i sekundarne sirovine. Sad odjednom te iste tvrtke sve to žele 'popraviti', ali ne žele poštovati zakon RH i provoditi ga.

O tome kako se postupilo npr. u Njemačkoj, kad se pojavila pet-nepovratna ambalaža, možete vidjeti na www.lerotic.de/pet. Najkraće: državna uprava, ministarstva, komune, udruge građana u zajedničkoj kampanji spriječili su da se na njihov teret povećavaju troškovi zbrinjavanja takve nepovratne ambalaže. Dopuštena je bila prodaja proizvoda u pet ambalaži samo uz depozit: odnos depozita i cijene proizvoda bio je stimulativan, gotovo 1:1, a ne kao kod nas 1:5 ili mizernih 50 lipa.

Nakon što je, u istoj zemlji, primijećeno da ima i previše limenki u kantama za otpatke, od 2003. uveden je i depozit na određene limenke i to paralelno sa sustavom Zelena točka, kojeg vi favorizirate, a koji je tema za sebe. To nije učinjeno zato što su oni bogati nego jer ne žele da profit i neodgovorno ponašanje budu mjera postupanja s otpadom.

Ovom emisijom učinjena je golema šteta: jer je jedna neophodna zakonska odredbe kojom se hoće stati na kraj onečiščivačima i neprestanom rastu količene nepovratne ambalaže prikazana u negativnom svjetlu, a sama voditeljica zagovarala je ekološki neprihvatljivu nepovratnu ambalažu.

Bilo bi poželjno (pokazali ste umješnost u računanju) da hrvatskoj javnosti izračunate koliko je štete napravljeno nepoštivanjem ranijeg pravilnika: koliko štete prirodi, prostoru, poreznim obveznicima koji će plaćati saniranja odlagališta prepunih nepovratne ambalaže? Koliko je štete nastalo zbog socijalnih nemira oko novih planiranih odlagališta, među ostalim i zbog gomilanja nepovratne ambalaže od 1996. do 2005.?

Bilo bi zanimljivo čuti koliku bi novčanu kaznu u Švicarskoj (spomenula je gosp. Matešić) platio npr. Ante Novak, otac voditeljice emisije Otvoreno i vlasnik punionice NOVAK-novavita u Makarskoj, zbog nepoštivanja zakona, tj. pravilnika o postupanju s ambalažnim otpadom od 1996. do 2005.

Također bi bilo zanimljivo čuti, bi li gospođa Srzić-Novak u Švicarskoj mogla i dalje raditi na javnoj televiziji nakon što je loše pripremljena (ne poznaje materiju o kojoj je u emisiji riječ tj. Zakon o otpadu RH i njegova osnovna načela), tendencioznim odabirom sugovornika (4 predstavnika poslodavaca, 1 predstavnik države i 1 predstavnica zaštite okoliša), pristranim vođenjem emisije, pri čemu je otvoreno stala na stranu poslodavaca, pokušala diskreditirati zakonske odredbe i javno zagovarala opciju koja ide u prilog tvrtke čiji je vlasnik njen otac.

Očekujući da javnost upoznate s razmjerima šteta zbog nepoštivanja dosadašnjeg pravilnika od strane proizvođača nepovratne ambalaže, srdačno vas pozdravljam želeći vam uspjeh u promicanju zaštite okoliša/održivog razvoja s manje greenwasha.

Tomislav Lerotić, izv. prof.

Pismo je upućeno gostima emisije Otvoreno - Đuri Popijaču, glavnom ravnatelju Hrvatske udruge poslodavaca i Mirjani Matešić, ravnateljici Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting