Jedan dan bez mesa - recepti
Palačinke s čokoladom i orasima
Sastojci:
10 dkg brašna
20 dcl sojinog mlijeka
malo soli
1 dl vode
ulje
Priprema: U mlijeko umiksajte brašno, malo soli i 1 žličicu ulja. Pustite da smjesa stoji minimalno 30 minuta. Nakon što se smjesa zgusnula dodajte vode po potrebi da se smjesa malo razrijedi. Na teflon tavu ulijte žlicu ulja. Kada se ulje ugrije odlijte tako da tava bude samo zamašćena. Grabilicom od oko 1 dl razlijte smjesu po tavi.
Nadjev: 50 g oraha, 100 g čokolade za kuhanje, 1 dl sojinog mlijeka
Priprema: Orahe sameljite. Zagrijte čokoladu za kuhanje i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Dodajte 1 dl sojinog mlijeka i kuhajte do vrenja. Ukloniti s vatre i dodati samljevene orahe. Palačinke premazati nadjevom, složiti u trokut.
Kakao šnite
Sastojci: 2 dcl ulja, 27 dkg šećera, 34 dkg brašna, 2 žlice sojinog brašna (nije neophodno), 3 dcl mlijeka (ili više po potrebi), 2 velike žlice kakaa, prašak za pecivo
Priprema: Ulje i šećer se izmiksa i doda se sojino brašno, a zatim i obično brašno (T-850), kakao, prašak za pecivo, mlijeko. Sve se izmiksa i izlije u nauljenu i posutu brašnom tepsiju. Peće se na 180oC oko pola sata.
Muffini s bananama
Sastojci: 3 zrelije banane, 110 g margarina bez mliječnog udjela (ili biljnog ulja), 225 g brašna za kolače, 50 g sojinog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 vanilin šećera, 40 g šećera u prahu, 1 žličica grožđica, 200-250 ml sojinog mlijeka, kalup za 12 muffina
Priprema: Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Na laganoj vatri u sasvim malo vode izgnječiti banane narezane na komadiće. Ugasiti vatru i dodati margarin kako bi se rastopio (ili biljno ulje). Dodati grožđice i ostaviti da stoji. Prosijati brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, pomiješati s vanilin šećerom. Lagano umiješati mokre sastojke, sve osim sojinog mlijeka. Sada polako dodavati sojino mlijeko dok se ne dobije glatka i vrlo meka smjesa. Žlicom rasporediti u kalup i peći oko 30 minuta.
Napomena: Umjesto banana, ovi muffini se mogu raditi s jabukama i komadićima oraha ili pak s nekim drugim sočnim voćem (višnjama, jagodama, nektarinama, šumskim voćem).
Veganske kremšnite
Kore: Lisnato tijesto ili napravite sami svoje kore:300 g brašna, 250 g margarina, sok od pola limuna, malo soli, prašak za pecivo
Priprema: Umijesiti sastojke, smjesu podijeliti na 6 dijelova i staviti u zamrzivač 5-10 minuta. Nakon 10 minuta izvaljati što tanje (1-2 mm). Peći na 200oC dok ne porumene.
Napomena: sastojci se mijese u što kraćem roku a protvan na kojem se peće mora biti hladan (zbog margarina).
Krema: 2 litre sojinog/zobenog ili rižinog mlijeka, 350-370 g gustina, 200-250 g šećera, 2 vanilin šećera, 1/2 l sojinog slatkog vrhnja, malo kurkume ili pola žličice šafrana (za boju)
Priprema: Pomiješati 100 g šećera, vanilin šećer i kurkumu sa 1,6 l mlijeka. Staviti kuhati. Ostatak mlijeka i šećera pomiješati sa gustinom i dodati uzavrelom mlijeku dobro miješajući da se ne pojave grudice. Smanjiti vatru na minimum i miješati još 2-3 minute. Staviti hladiti uz povremeno miješanje. Istodobno istuči 1/2 l slatkog vrhnja. Kad se krema ohladila dobro ju izmiksati i dodati pola tučenog vrhnja. Slaganje - kora lisnatog ili 3 lista 'domaće kore', preliti kremu na to, izravnati i na to dodati preostalo slatko vrhnje. Po želji gore još jedna kora lisnatog ili 3 lista 'domaće kore' i posipati šećerom u prahu.
Kolač od maka
Sastojci: 2 šalice mljevenog maka, 3 šalice brašna, 2 šalice sojinog ili zobenog mlijeka, 2 šalice smeđeg šećera, 1 šalica ulja, 1 vanilin šećer, pola pakiranja praška za pecivo
Za glazuru: čokolada za kuhanje, mljeveni bademi/orasi
Priprema: Sve sastojke pomiješati u zdjelu i uliti u nauljeni kalup. Peći na 180 stupnjeva 40 minuta. Gotov kolač preliti čokoladnom glazurom i posipati mljevenim bademima ili orasima.
Veganska schwartzwald torta
Sastojci: 170 g glatkog brašna, 170 g šećera, 50 g kakao, 1/2 praška za pecivo, 1 žličica soli, 1 vanilin šećer, 1 dl ulja, 2 dl vode
Priprema: Pomiješati sve suhe sastojke. Napraviti udubinu u sredini i dodati sve tekuće sastojke osim vode. Postepeno dolijevati vodu i miješati da smjesa postane glatka. Ne miješati predugo. Uliti smjesu u okrugli lim za torte velicine 28 cm, premazan margarinom i posipan brašnom. Peći u hladnoj pećnici oko 50 minuta na 180°C. Nakon pečenja pustiti da se hladi 10 minuta pa izvaditi iz lima. Kad se do kraja ohladi prerezati horizontalno na dva dijela.
Nadjev: 400 g višanja iz kompota, 20 g Želina, 4 žličice Gustina, 3,5 dl sojinog mlijeka, 1 vanilin šećer, 100 g margarina
Priprema: Kuhati višnje, sok od višanja i Želin neprestano miješajući. Nakon što uzavri kuhati još 3 minute. Preliti još toplo po donjem sloju tijesta.
Pomiješati sojino mlijeko s Gustinom, dodati vaniliju, zagrijati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne kao puding. Dobro ohladiti u frižideru. Izmiksati margarin, dodati hladnu kremu i dobro izmiješati. Pola smjese rasporediti preko kreme od višanja. Pokriti drugim slojem tijesta. Ostatkom obložiti tortu izvana.