30.09.21. Izmjene Zakona o zaštiti životinja po uzoru na novi grčki zakon

| More

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
n. r. gđa Marija Vučković, ministrica
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Poštovana ministrice Vučković,

pišemo Vam želeći Vas informirati o aktualnim naprednim izmjenama grčkog zakona o zaštiti životinja te s molbom da pokrenete izmjenu Zakona o zaštiti životinja (NN 102/2017) s ciljem implementiranja nekih od tih odredaba u hrvatski Zakon kao i odredbe potpune zabrane držanja pasa na lancu.

Naime, grčki parlament ovoga mjeseca usvojio je novi zakon koji donosi mnoge pozitivne promjene za životinje, a za koji grčki premijer Kyriakos Mitsotakis navodi da je moderni pravni okvir za zaštitu kućnih ljubimaca. Novi zakon u Grčkoj propisuje da je kastracija pasa i mačaka obavezna za sve, uz neke medicinske iznimke, osim za licencirane uzgajivače, i treba se obaviti u roku od šest mjeseci nakon navršene prve godine života psa ili mačke, a kazna za neizvršavanje kastracije iznosi tisuću eura, uz rok od tri mjeseca za provedbu kastracije i ponovnu kaznu ako se ne izvrši.

Ova odredba iznimno je važna i njezinim propisivanjem Zakonom o zaštiti životinja pomoglo bi se gradovima i općinama u lakšoj provedbi Zakona kako ne bi bio samo mrtvo slovo na papiru. Time bi se poticala i odgovorna skrb prema psima i mačkama te se smanjilo nekontrolirano razmnožavanje i napuštanje životinja, čiji teret u velikome broju snose udruge za zaštitu životinja.
Na https://youtu.be/0FNOyJYBUoM možete pogledati najnoviji video koji smo pripremili za edukaciju građana i lokalnih zajednica, a u kojemu dr. med. vet. Svjetlana Prodanović detaljno pojašnjava sve o prednostima kastracije pasa i mačaka.

U navedenom novom grčkom zakonu ima i drugih dobrih odredbi koje bi bilo korisno uvrstiti u hrvatski zakon. Stoga Vas molimo da pokrenete izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se o tome moglo raspravljati i unaprijediti zaštitu životinja u Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 30. rujna 2021.

Vezane teme

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting