08.04.22. Osnivanje Povjerenstva za izmjene Zakona o zaštiti životinja

| More

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
n. r. gđa Marija Vučković, ministrica
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Poštovana ministrice Vučković,

na savjetovanju s javnošću za Ažurirani Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu u listopadu 2021. godine ukazali smo na potrebu izmjena Zakona o zaštiti životinja (NN 102/2017). Kao razloge traženja zakonskih izmjena istaknuli smo, među najvažnijima, nužnost potpune zabrane držanja pasa na lancu, kao i zabranu iskorištavanja svih vrsta životinja u cirkusima, te potrebu reguliranja držanja i trgovine divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima. Sve prijedloge smo i detaljno argumentirali.

Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo je: „S obzirom na sveobuhvatnost mjera i procjene učinka koje bi izmjene Zakona o zaštiti životinja imale na širu zajednicu, kao i implikacija na mogućnost trgovine te vremenskog okvira, nije moguće uvrstiti izmjenu Zakona o zaštiti životinja u Plan zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu. Međutim, bez obzira na navedeno u 2022. godini će se, kako je Ministarstvo poljoprivrede i planiralo, osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom, a u prvom redu sa prikupljanjem dokumentacije i izradom analiza nastavno na dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja.”

Stoga bismo željeli na sastanku s Vama razgovarati o osnivanju Povjerenstva i predložiti neke članove za koje smatramo da mogu pridonijeti kvaliteti rada na izmjenama Zakona. Voljeli bismo razmijeniti s Vama i razmišljanja o financiranju kastracije u potresom pogođenim područjima i u lokalnim zajednicama, o nadograđivanju Jedinstvenog informacijskog centra i o aktualnim pravilnicima koji čekaju daljnju proceduru.

Molimo Vas za termin sastanka i unaprijed zahvaljujemo na susretljivosti.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 8. travnja 2022.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting