03.01.17. Za kvalitetniji prijevoz pasa na katamaranu Krilo Carbo

| More

MB Kapetan Luka TP - Brzobrodski servis
Poljička cesta- Krilo 4
21314 Krilo Jesenice

Poštovani,

javljamo vam se nakon što smo dobili pritužbe u vezi prijevoza životinja (pasa) na katamaranu Krilo Carbo vaše tvrtke, koji prometuje na relaciji Mali Lošinj - Rijeka - Mali Lošinj. Kako nam je rečeno, pse je moguće prevoziti vašim katamaranom samo ako ih vlasnici smjeste u male bokseve koji se nalaze s vanjske strane. Osim što su ti boksevi užasno mali, pa psi satima putuju u skučenom prostoru, oni trpe hladnoću preko zime te na odredište dođu promrzli i prestrašeni.

Vjerujemo da ćete nešto učiniti po tom pitanju zbog vlastitog ugleda, ali još više zbog dobrobiti životinja i poštivanja Zakona o zaštiti životinja, koji nalaže da je zabranjeno „životinje usmrćivati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu i bolestima”.

Uz pritužbe smo dobili i informacije da se na brodu može naći bolje mjesto za prijevoz životinja, a koje je zaštićeno od vremenskih nepogoda. Prema dojavama, gornja platforma za smještaj putnika koja se ne koristi (služi samo za posadu), odnosno prazan prostor od sigurno 50 sjedećih mjesta, može savršeno poslužiti kao prostor za smještaj pasa, i to u većim boksevima. S obzirom na to da je i Zakonom o zaštiti životinja propisano da se životinje ne smiju izlagati utjecajima koji bi im nanosili bol te strahu, vjerujemo da razumijete da kako ljudi tako i životinje trebaju biti zaštićene tijekom transporta jer su živa bića, a ne predmeti. Vjerujemo da ćete poslušati savjet svojih korisnika i naći rješenje, odnosno mjesto u zatvorenom prostoru gdje vanjski uvjeti ne ugrožavaju dobrobit životinja.

Također, ne vidimo razlog zašto se psi ne bi vozili zajedno sa svojim skrbnicima, naravno, pod postavljenim uvjetima, s obzirom na to da je to dopušteno gotovo svugdje u Europi i u Zagrebu u javnom gradskom prijevozu. Primjerice, Grad Zagreb je usvojio naš prijedlog i donio odredbu da i kućne životinje mogu putovati javnim gradskim prijevozom u pratnji skrbnika pod sljedećim uvjetima:

Članak 33.
Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca (pas visine grebena do 30 cm, mačke i pitome male životinje) u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama.
Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, ako pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, a vlasnik ima propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.
Putnik u vozilo može uvesti samo jednog kućnog ljubimca. Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi štetu koju kućni ljubimac nanese drugim putnicima u vozilu ili onečisti vozilo tako da se vozilo mora povući u spremište na čišćenje.
Zabranjen je prijevoz opasnih pasa, određenih posebnim propisima.

Članak 34.
Putnik iz članka 33. ove odluke dužan je:
ulaziti na prednja vrata (uz vozača) i zadržavati se na prednjem dijelu vozila;
nositi pribor za čišćenje fekalija;
očistiti površinu u vozilu koju njegov kućni ljubimac onečisti.

Ovakva odluka pokazala je da se ipak osluškuju potrebe građana, što daje nadu da slijedi još puno kvalitetnih odluka koje će olakšati život kućnih životinja i njihovih skrbnika u Republici Hrvatskoj. Vjerujemo da ćete i vi uvidjeti da su ovakve promjene nužne te što prije donijeti odredbe koje će dopustiti i pravilno regulirati prijevoz kućnih životinja s njihovim skrbnicima. Molimo da nas obavijestite što ćete poduzeti kako bismo o vašoj dobroj volji obavijestili zainteresirane putnike i predstavnike medija.

Srdačan pozdrav,

Vlatka Balaš
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 3. siječnja 2017.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting