05.01.22. Kontrola protuzakonite prodaje i korištenja petardi

| More

Ministarstvo unutarnjih poslova
n. r. g. Davor Božinović, ministar
Savska cesta 39
10 000 Zagreb

Poštovani gospodine Božinoviću,

uz pohvalu za zakonsku odredbu koja se pokazala nužnom te vrlo svrsishodnom i učinkovitom, obavještavamo Vas da su nam tijekom blagdana građani dojavljivali kršenje zakonske zabrane prodaje i korištenja petardi za osobnu uporabu.

Naime, kao što znate, velika većina hrvatske javnosti početkom 2021. zdušno je podržala stupanje na snagu hvalevrijedne zabrane prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 141/2020) trgovinama zabranjuje prodaju građanima svih vrsta petardi i redenika, dok je građanima zabranjena njihova nabava, posjedovanje i uporaba.

Unatoč tome što se tijekom proteklih slavlja u većini Hrvatske ta zabrana provodila, u većim gradovima, kao i u manjima u kojima posluju trgovine hrvatskih distributera pirotehničkih sredstava, zabilježena su višestruka kršenja zakona, o čemu su izvještavali i mediji. Primjerice, u jednoj specijaliziranoj trgovini pirotehnikom na zagrebačkoj Trešnjevci prodavač je novinaru prodao petarde kategorije F3 s oko 120 grama baruta i kategorije F2 te mu za sve izdao i račun, svjestan da čini zakonski prekršaj jer je pitao novinara je li mu došao s inspekcijom.

Građani su nam u prosincu dojavljivali da trgovine pirotehnikom normalno prodaju petarde kao da zabrana ne postoji. Tako su nam, primjerice, javili da su u trgovini pirotehnikom u Samoboru petarde, uključujući one najjače, bile izložene na prodaju u velikim količinama te su se prodavale apsolutno svima koji su ih željeli kupiti. Pritom trgovci nisu tražili potvrdu i dokaz o obavljanju djelatnosti za čije je obavljanje predviđena uporaba pirotehnike.

Prema dojavama građana, jednaka situacija bila je npr. u Novskoj, u kojoj su čak dvije trgovine distributera pirotehnike otvoreno prodavale petarde, kao i u drugim gradovima gdje su dostupne takve trgovine, a u kojima je zabilježeno i najviše ispucavanja petardi. Napominjemo da su neki kupci zbog postupanja trgovaca sigurno dovedeni u zabludu i da su zbog neinformiranosti mislili da su petarde dopuštene kada su izložene za prodaju. No prodavači su znali za zakonske obaveze i svjesno su ih kršili. Itekako im je poznato da smiju prodavati petarde i redenike isključivo pravnim osobama koje moraju priložiti dokaz o obavljanju djelatnosti za koje je predviđena uporaba petardi i redenika te o tome moraju voditi evidencije, dok su pak prodavatelji zakonski obavezni podatke o tome upisivati u upisnike i žurno ih dostaviti MUP-u kako bi inspektori mogli obaviti nadzor kupca i utvrditi namjenu nabave i uporabe petardi.

Na temelju svih povratnih informacija, zaključujemo da zabrana petardi i redenika itekako pokazuje izvrsne rezultate, o čemu svjedoče iskazi građana iz gradova u kojima ove godine nije bilo puno pucanja ni uznemiravanja ljudi i životinja te materijalne štete. No ukazujemo na problem protuzakonitog poslovanja distributera pirotehnike u gradovima u kojima imaju svoje trgovine, zbog čega je upravo u tim mjestima i bilo korištenja petardi i pojačanog ispucavanja pirotehnike. To je u velikoj mjeri uznemiravalo i ljutilo građane, koji su smatrali da će konačno ovu novu godinu dočekati u miru i sigurnosti za sebe i svoje kućne ljubimce.

Zato smatramo da je krajem 2022. nužna pojačana kontrola policije što se tiče i zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, i to na način da se, kao što je to u drugim državama, ali i kod nas kada je riječ o posebnim događajima, oforme dodatne policijske patrole koje će u prosincu kontrolirati provedbu Zakona i reagirati na prijave građana. Važno je pojačano kontrolirati i trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva jer su krajem 2021. drsko kršile zakonske odredbe.

Odlično je što su petarde i redenici s razlogom potpuno zabranjeni, i sada se jasno vidi da tako treba i ostati. Podsjećamo da je i na ovo Silvestrovo zbog petardi poginuo 12-godišnji dječak u Nizozemskoj, a zbog korištenja pirotehnike život su izgubile još dvije osobe u Njemačkoj i Austriji. Nažalost, krajem 2021. brojna djeca i odrasli diljem svijeta zadobili su teške ozljede zbog rukovanja petardama. U Hrvatskoj je od eksplozije petardi 9-godišnjak zadobio tešku ozljedu oka, 17-godišnjak teške tjelesne ozljede prstiju obje ruke, dok je odraslom muškarcu teško stradala šaka.

Stoga ponavljamo i svoj apel da se sljedećim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja uporaba ostalih pirotehničkih sredstava iz kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika koji trebaju ostati zabranjeni, dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja, a da se njihova uporaba zabrani 27., 28., 29. i 30. 12. kada se ništa ne slavi.

U očekivanju Vašeg pozitivnog odgovora, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

U Zagrebu 5. siječnja 2022.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting