24.03.15. Dopis Povjerenstvu za izmještanje životinja iz zoološkog vrta na Marjanu

| More

Poštovani,

obratili smo Vam se 20. siječnja 2015. izražavajući interes da budemo članovi Povjerenstva za izmještanje životinja iz zoološkog vrta na Marjanu.

Zahvaljujemo Vam na primitku Mladena Viskovića u Povjerenstvo, ali voljeli bismo da ste nam najprije poslali dopis o imenovanju, što je rutinska procedura prema kojoj radimo sa svim ostalim institucijama na državnoj i lokalnoj razini. Radujemo se suradnji i mogućnosti da Mladen Visković zastupa stavove udruge Prijatelji životinja o preseljenju životinja iz zoološkog vrta u Splitu i njegovu zatvaranju.

Smatramo da su ključna pitanja oko kojih bi se trebalo usuglasiti Povjerenstvo: hoće li Grad Split konačno zauvijek zatvoriti zoološki vrt na Marjanu i dogovoriti trajno udomljavanje svih životinja s Marjana ili namjerava provesti selektivno udomljavanje životinja, ostaviti neke i dalje u zoološkog vrtu na Marjanu ili čak graditi novi zoološki vrt na drugoj lokaciji, s čime se ne slažemo.

Prijatelji životinja imaju jasan stav o zoološkim vrtovima pa tako i o onome u Splitu: životinjama nikada nije mjesto u zoološkom vrtu, a u splitskom zoo-vrtu nikako im ne može biti dobro. Zoološki vrtovi su zastario i primitivan koncept kojemu nema mjesta u 21. stoljeću ni u gradu koji želi svoje vrijednosti i turističku ponudu temeljiti na suvremenim i civiliziranim sadržajima. Neovisno kako zoološki vrt izgledao i koliko velik bio, zatočene životinje ne mogu živjeti svoje živote na prirodan način te su izložene depresiji, dosadi i abnormalnom opetovanom ponašanju.

Smatramo da Splitu ne treba nikakav zoološki vrt, naročito ne novi, a postojeći na Marjanu treba zatvoriti i umjesto njega napraviti nešto čime će se Split ponositi i što neće uključivati zatočenje i mučenje životinja. Za životinje na Marjanu najbolje je trajno udomljavanje, a ne privremeni smještaj, a za grad Split to je i najjeftinije rješenje.

Split nema novaca i volje da napravi sklonište za životinje, što propisuje Zakon o zaštiti životinja, pa je razmišljanje o gradnji novog zoo-vrta i rasipanje golemih novčanih sredstava za izgradnju još apsurdnije. Osim toga, u ovoj kriznoj situaciji novac treba ulagati u atrakcije koje su privlačne turistima, a ne u održavanje staromodne isprazne zabave koja je ruglo i sramota grada. Split se treba okrenuti modernim rješenjima i gradske vlasti ne smiju ostavljati životinje u daljnjoj agoniji.

Najjeftinije za Split i građane te najbolje za životinje je da se pod hitno trajno udome, a da Marjan čim prije prestane biti mučilište za životinje i da dobije novi moderan kvalitetan sadržaj. Sa svakim danom razvlačenja postojeće situacije ne samo da se povećava patnja životinja i zavarava javnost nego se i gubi dragocjen novac. Taj novac može se uložiti u puno korisnije i svrsishodnije projekte od zaostale prakse zatočenja životinja i održavanja na životu ili gradnje novog zatvora za životinje, primitivne prakse koju Split može i treba ukinuti.

Usto, životinjama nikada ne može biti dobro u zoološkome vrtu, ma koliko se novaca potrošilo na poboljšanje životnih uvjeta u zatočeništvu. Danas se s puno manjim financijskim sredstvima može izgraditi virtualni edukativni centar gdje se pomoću napredne računalne tehnologije mogu promatrati životinje u njihovu prirodnom okruženju, a s već dostupnom 3D tehnologijom čak i biti među njima. Time bi Split dobio jedinstvenu turističku atrakciju i omogućio posjetiteljima nezaboravno i zaista edukativno iskustvo upoznavanja životinja, za razliku od bijednih i nazadnih prizora zooloških vrtova. Suvremena tehnologija na taj način dugotrajno nudi uštedu novaca, a pritom nudi uzbudljivo iskustvo za obitelji, škole i turiste, bez iskorištavanja i mučenja životinja.

Navedeni stavovi Udruge u interesu su životinja i grada Splita te će ih Mladen Visković zastupati kao član Povjerenstva.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting