12.09.11. Zamolba za raskid ugovora s veterinarskom stanicom Vetam

| More

Grad Osijek
n/r gosp. Krešimir Bubalo, dipl. oec., gradonačelnik
Kuhačeva 9
31000 Osijek

Poštovani gospodine Bubalo,

povodom novinskog članka 'Šinteraj Vetam kažnjen sa 10 tisuća kuna', koji je objavljen 1. rujna 2011. na stranicama t-portala, slobodni smo zatražiti Vas da raskinete odmah sve ugovore s navedenom veterinarskom stanicom. Naime, zbog ove osude osječkog Prekršajnog suda, kao i zbog ostalih nepravilnosti u radu, smatramo da je neprimjereno i nedopustivo trošiti sredstva nezadovoljnih građana na neodgovarajuće i protuzakonito rješavanje problema nezbrinutih životinja u Vašem gradu.

Ponovno Vam skrećemo pozornost na rad udruge Pobjede, čiji članovi ulažu nadljudske napore kako bi sklonište o kojemu skrbe registrirali pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Time bi grad Osijek dobio sve što Zakon o zaštiti životinja traži i više od toga na dobrobit cijele zajednice - sklonište za nezbrinute životinje kojega se neće morati sramiti, mjesto gdje životinje ostaju dok im se ne pronađe novi skrbnik, koje redovito oglašava svoje štićenike kako bi se što prije udomili, provodi programe kastracije te koje, osim same zaštite životinja, ima i edukativnu funkciju.

Napominjemo da u Vašem gradu nije riješeno niti zbrinjavanje napuštenih i ranjenih mačaka, nemate registrirano sklonište za primanje mačaka niti određena hranilišta za mačke, a ne provode se niti programi kastracije mačaka pod pokroviteljstvom grada. Štoviše, gradskom odlukom zabranili ste hranjenje životinja na javnim površinama, a pritom građanima niste pružili alternativno rješenje, što je protuustavno i protivno Zakonu o zaštiti životinja.

Stoga sa žaljenjem primjećujemo da grad Osijek, kojega Vi vodite, svojim ugovorom s Vetam-om podržava nelegalno zbrinjavanje napuštenih životinja. Također, krši Zakon o zaštiti životinja jer nema organiziran informacijski centar, nema riješeno pitanje zbrinjavanja mačaka, nema programe udomljavanja, kastracije i edukacije te nema podršku javnosti.

Vjerujemo da ćete u budućnosti pristupiti odgovorno rješavanju navedenih problema te, kao prvi korak na tom putu, raskinuti ugovor s Vetam-om, a zatim krenuti u mudrije raspolaganje financijskim sredstvima građana namijenjenima ispunjavanju odredbi Zakona o zaštiti životinja, zbrinjavanju, kastraciji i udomljavanju životinja, edukaciji javnosti i zaštiti životinja općenito. To je za očekivati, kako zbog dobrobiti grada Osijeka i njihovih građana, pravilne skrbi za životinje, tako i zbog Vaše odgovornosti i Vašeg ugleda.

Naša ponuda za sastanak u Zagrebu i obilazak Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba i dalje stoji bez odgovora, iako smo u više navrata tijekom prošle i ove godine nastojali ostvariti pomak na ovom području. Bit će nam drago da se odazovete, kako biste se upoznali s njihovom pozitivnom praksom, a spremni smo se s Vama naći i u Osijeku.

Očekujući Vaše promptno djelovanje i Vaš odgovor, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 12. rujna 2011.

Na znanje:

U privitku:

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting