05.07.06. Zahtjev Šumariji Samobor

| More

HRVATSKE ŠUME d.o.o. uprava šuma Zagreb
Šumarija Samobor
Žumberačka 7
10430 Samobor

Poštovani,

obraćamo Vam se povodom neugodne spoznaje da surađujete s Dariom Jurićem, koji preko svoga obrta Promet Jurić, drvo, sječa i izvlačenje, Donji Macelj 74, 49225 Donji Macelj, iskorištava konje za vuču drva za potrebe Šumarije Samobor.

Kao što Vam je poznato, udruga Prijatelji životinja je, nakon brojnih dojava građana o stravičnom prizoru izranjavanih konja koji svakodnevno vuku drva za Šumariju Samobor i uvida u katastrofalno zdravstveno stanje nesretnih konja, o svemu izvjestila medije i javnost te Daria Jurića prijavila Veterinarskoj inspekciji i Općinskom državnom odvjetništvu, zbog kršenja Zakona o dobrobiti životinja i kaznenog djela mučenja životinja.

Nakon objave fotografija izmučenih konja s otvorenim neliječenim ranama u medijima i na web stranici Udruge, dobili smo brojne pozive građana koji su zgroženi nehumanim tretiranjem konja kao živih strojeva za rad i neshvatljiva im je ravnodušnost Šumarije Samobor na očitu patnju nesretnih životinja te stav da je to 'normalno'.

Možda niste upućeni da se u civiliziranom svijetu za vuču tereta koriste strojevi, a ne životinje. Stoga apeliramo na Vas da prekinete suradnju s obrtom Promet Jurić te da za svoje potrebe unajmite nekoga tko u 21. stoljeću drva iz šume izvlači traktorom gusjeničarom, a ne krajnje izmučenim konjima. Barbarsko i nehumano postupanje prema životinjama treba ostati stvar prošlost.

O ovom apelu ćemo izvijestiti medije i građane, koji očekuju od Vas da se ne oglušite na potrebu da svoj rad temeljite na metodama primjerenima vremenu u kojem živimo te da zauvijek odbacite iskorištavanje životinja, što osuđuje cijela hrvatska javnost, a u skladu s rastućim pokretom za zaštitu i prava životinja u cijelom svijetu.

Naravno, ako Šumarija Samobor donese odluku o prekidu suradnje s obrtom Promet Jurić i trajno odbaci bilo kakvo korištenje životinja u svojem radu, spremni smo takvu odluku javno istaknuti kao pozitivan primjer koji bi trebale slijediti i druge ustanove u Hrvatskoj, koje podupiru izrabljivanje životinja za rad.

U iščekivanju Vaše civilizirane odluke, srdačno Vas pozdravljamo,

Luka Oman
Predsjednik udruge
Prijatelji životinja

Odgovor Hrvatskih šuma:

Odgovor Hrvatskih šuma

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting