08.12.21. Zabrana petardi i zamolba za neorganiziranje vatrometa

| More

- poslano svi jedinicama lokalne samouprave

Poštovani,

uoči predstojećih blagdana i s njima povezanog korištenja pirotehničkih sredstava želimo napomenuti da je ove godine stupila na snagu odredba o zabrani prodaje i uporabe petardi i redenika kategorije F2 i F3.

Podršku ovoj zakonskoj odredbi su dali brojni gradovi, općine i županije itekako svjesne opasnosti pirotehnike.

Iako su petarde i redenici najopasnije za uporabu i ostala pirotehnička sredstva uznemiruju ljude i životinje te zagađuju zrak i općenito okoliš, a mnoge životinje i smrtno stradaju.

Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kojih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu nove godine te se okreću načinima slavlja koje ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nimalo nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu.

To su prepoznali i neki gradovi u Hrvatskoj te su novac koji bi potrošili za organizaciju vatrometa usmjerili na štednju, donacije ili na druge načine proslave. Pozivamo i vas da budete dobar primjer te pomognete da ove godine bude manje ozljeda djece i životinja, uznemiravanja i zagađenja okoliša.

Molimo Vas da razmotrite našu zamolbu te da obilježite doček Nove godine bez vatrometa, raketa i ostale bučne pirotehnike i pronađete neke od alternativa poput svjetlosnih efekta, dronova, lasera, reflektora i videomapiranja.

Unaprijed hvala i s poštovanjem,

Lorena Herceg

Prijatelji životinja

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting