03.08.20. Uvođenje veganskih obroka za studente

| More

- Poslano sveučilištima i fakultetima

Poštovani,

javljamo Vam se s prijedlogom, idejom i zamolbom na koju nas je ponukao sve veći broj javnih ustanova i obrazovnih institucija zapadnoga svijeta koje problem kvalitetne prehrane i zaštite okoliša smatraju sve ozbiljnijim te shodno tome poduzimaju konkretne i odlučne korake. Unaprijed zahvaljujemo što ćete nas saslušati i razmotriti naše argumenta, na čemu će Vam ponajviše biti zahvalni Vaši studenti koji će se jako razveseliti mogućnosti biranja veganskih obroka kojima bi se željeli hraniti, a koji za sada nisu zastupljeni u ponudi javnih institucija u Hrvatskoj.

Ako uzmemo u obzir da je ponuda veganskih proizvoda u trgovinama i veganskih jela u restoranima kao i broj kafića koji nude kavu s biljnim mlijekom u stalnom porastu, ne bismo se trebali previše začuditi budući da je veganstvo najbrže rastući pokret na svijetu, s godišnjim porastom broja vegana od 600 posto. Ipak, pojedine javne institucije još uvijek ne prepoznaju potrebu za uvođenjem veganskih, a neke čak ni vegetarijanskih obroka.

Dok je u bolnicama i zatvorima propisano pravo na vegetarijanski i veganski obrok, djeca u vrtićima i školama još uvijek su zakinuta za ovo osnovno ljudsko pravo. Studenti imaju tek nešto veća prava u pogledu odabira načina prehrane pa tako većina studentskih menza nudi vegetarijanski meni, no za vegane je ponuda i dalje vrlo siromašna. Upravo su mladi najskloniji promjenama u načinu života i mijenjanju pogleda na svijet te pokazuju najveću brigu za budućnost planeta i dobrobit životinja. Udio vegana najveći je u studentskoj populaciji, a vegetarijanski meni u studentskim menzama barem u 70 posto slučajeva sadrži mlijeko, sir, vrhnje i/ili jaja. Studenti koji se žele hraniti veganski osuđeni su na priloge i to samo neke, pa im se ručak često sastoji od riže i krumpira sa salatom, kruhom i eventualno jabukom.

S druge strane, biljne alternative namirnicama životinjskog porijekla sada su već dostupne u gotovo svakoj trgovini pa i onim najmanjima, a cijenom postaju sve pristupačnije. Biljno mlijeko može se kupiti i u najmanjim diskontima u malim naseljima, a tofu je ponegdje jeftiniji od sira. Proizvodi na osnovi soje, kao što su medaljoni i ljuspice, već su dugo vrlo povoljni, a uz današnji pristup internetu i raznovrsnost recepata, od ovih se namirnica mogu pripremiti vrlo ukusna i nutritivno bogata jela. Biljni burgeri sada se već mogu kupiti u svim većim trgovinama, a dostupne su i veganske kobasice, sirevi, namazi i dr.

Na kraju krajeva, ovakve zamjene nisu ni nužne. Od grahorica i povrća mogu se napraviti ukusni i hranjivi popečci, a variva se mogu pripremiti i bez mesa. Važno je mladima osigurati hranjiv obrok dok su na brizi institucija te dok su na nastavi, a ostatak dana će se njihovi roditelji ili oni sami pobrinuti za raznovrsnost i nutritivnu dostatnost prehrane.

Novija svjetska istraživanja pokazuju da je dobro isplanirana veganska prehrana primjerena za osobe svih životnih dobi, a znanstvenici sve češće pozivaju na okretanje namirnicama biljnog porijekla s ciljem zaustavljanja klimatskih promjena. Javne institucije širom svijeta već odavno imaju barem jedan dan tjedno bez mesa, a bolnice u SAD-u uvele su i programe koji pomažu pacijentima s kroničnim bolestima prebaciti se na cjelovitu biljnu prehranu kako bi zaustavili ili čak preokrenuli tijek bolesti. Ne zaboravimo pri tom da bolesti i zaraze dolaze upravo od konzumacije životinja i njihovih proizvoda!

Vjerujući da smo Vas zaintrigirali za ovu problematiku i dobili Vašu pozornost, ljubazno molimo da razmislite o svemu navedenom u ovom dopisu te svoje korisnike, studente, podržite u njihovim nastojanjima da se hrane i žive zdravije i održivije. Oni su svoje životne navike promijenili ne samo kako bi osigurali sebi kvalitetniji život, već kako bi svojim utjecajem na naš planet i druga živa bića ostavili što manje neželjenih posljedica te im je stoga neophodno osigurati veganski obrok i olakšati životnu transformaciju i opredjeljenje.

U iščekivanju Vaših pozitivnih odluka i odgovora, koji bismo cijenili, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Emanuela Poturica
Prijatelja životinja

U Zagrebu 03. kolovoza 2020.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting