03.01.14. Nadglasajmo petarde svojim potpisima

| More

Prijatelji životinja pokrenuli peticiju za zabranu korištenja petardi u danima povodom dočeka Nove godine

- Petarde mogu prestrašiti i ozlijediti životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija petardi

Kao i proteklih, obilježavanje dočeka Nove godine nije moglo proći bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih niti većina građana koji žele mir i sigurnost za sebe i članove svoje obitelji.

Svake godine u ludovanju s petardama ozlijede se deseci ljudi, od čega polovica bude teže ozlijeđena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavjesnom i neispravnom rukovanju petardama ozljeđuju se i djeca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, dijela šake, ozljeda lica i opeklina.

Niti životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povrijeđene. Osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta, pokušavajući se zaštititi od buke nastale eksplozijama.

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 talijanskih gradova i općina, od 2011. godine zabranjeno je i za vrijeme Nove godine pucati petardama, a kazne za prekršitelje iznose od 25 do 500 eura. U Torinu je ta zabrana donesena prije svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke. Naime, oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

Zakon o eksplozivnim tvarima regulira prodaju pirotehničkih sredstava, vrijeme uporabe i ograničenje vezano uz dob, no u praksi je, zbog brojnosti uporabe pirotehničkih sredstava, teško nadzirati provođenje zakonskih odredbi. Čak i postupanje u skladu sa Zakonom ne može spriječiti greške pri rukovanju te neželjene, nerijetko i teške ozljede.

Izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima pridonijela bi smanjenju buke i smanjenju stradavanja ljudi i životinja ako bi korištenje petardi i drugih eksplozivnih sredstava II. i III. razreda bilo zabranjeno i u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Doček Nove godine i dalje bi se obilježavao javnim vatrometima i pirotehničkim sredstvima I. razreda. Pritom zabava sigurno ne bi izostala, a povećala bi se sigurnost građana i životinja i smanjila buka.

Prijatelji životinja pokrenuli su peticiju za zabranu korištenja pirotehnike II. i III. razreda tijekom cijele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje.

Peticiju za zabranu petardi možete potpisati ovdje.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting