16.12.22. Sabor izglasao Zakon o zdravlju životinja

| More

Prijatelji životinja pozdravljaju obavezu mikročipiranja pasa prije prodaje i udomljavanja

- Predlagali mikročipiranje pasa do 60. dana i označavanje mačaka i zaštitna cijepljenja u uzgoju

štenci [ 136.90 Kb ]

Saborski zastupnici jučer su izglasali Zakon o zdravlju životinja, čime se stavlja izvan snage 60 propisa nacionalnog zakonodavstva koji se odnose na zdravlje životinja i osigurava provedba niza uredbi Europske unije. Najveća pozitivna novost, koju pozdravlja udruga Prijatelji životinja, odnosi se na obavezu označavanja pasa mikročipom „prije premještanja u svrhu promjene vlasništva”.

„To znači da svako štene, neovisno udomljava li se ili prodaje, mora prije toga biti mikročipirano i od početka se mogu pratiti njegovi skrbnici. To je iznimno važno zato što svaki neoznačeni pas prije ili kasnije može završiti na ulici i onda je nemoguće pronaći njegova skrbnika. Tada njegovo zbrinjavanje u sklonište pada na teret lokalnog proračuna”, naglašavaju Prijatelji životinja. Dodaju da redovito pozivaju gradove i općine na provedbu zakonski propisane sustavne i kontinuirane kontrole mikročipiranja pasa kako bi izbjegli povećanje broja napuštenih pasa i troškove njihova zbrinjavanja.

Tijekom javne rasprave o prijedlogu Zakona o zdravlju životinja, Prijatelji životinja predlagali su da se najkasnije vrijeme označavanja pasa skrati sa sadašnjih 90 na 60 dana, za što ne postoje ni zakonske ni zdravstvene prepreke, a navedeno podržava i Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH). Pojašnjavaju da sada skrbnici pasa najčešće prvi put dolaze veterinaru kada štene napuni tri mjeseca, kada zakon nalaže da ga moraju i cijepiti protiv bjesnoće, iako to nema veze jedno s drugim. No jedan dio građana potpuno izbjegava cijepljenje i mikročipiranje pasa. Upravo njihova neodgovornost i kršenje zakona uzrokuju porast broja napuštenih životinja, koje u velikoj mjeri zbrinjavaju udruge za zaštitu životinja ili je njihovo zbrinjavanje financijski teret jedinica lokalne samouprave.

Iz Prijatelja životinja predložili su i da sve mačke u uzgoju kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji moraju biti označene mikročipom prije promjene vlasništva. „Iako smatramo da trebaju biti označene sve mačke, svjesni smo da se slobodnoživuće mačke ne mogu označiti. Zato, prije označavanja skrbničkih mačaka, predlažemo kao prvi korak u tom smjeru da se obavezno odredi označavanje mačaka prije prodaje kako bi postojala sljedivost za svaku životinju iz uzgoja”, kažu iz Udruge.

Jedan od njihovih prijedloga bio je i da označavanje mikročipom bude isključivi način označavanja kopitara, a da se fizičko označavanje vrućim žigom, hladnim žigom i tetoviranjem potpuno zabrani. Zbog nanošenja životinjama jake boli i patnje, mnoge države već su zabranile tzv. vruće žigosanje konja, ali i ostalih životinja, a zabranu te prakse traže i veterinarske organizacije.

Prijatelji životinja željeli su da se ovim Zakonom propiše i obaveza tretiranja od parazita te preventivnih zaštitnih cijepljenja za štence i mačiće u uzgoju radi zaštite zdravlja životinja kako bi to bila obaveza svih uzgajivača, a ne, kao što je sada, samo onih koji su članovi kinoloških i felinoloških saveza. Time bi se djelovalo preventivno u smjeru zaštite pasa i mačaka od najčešćih zaraznih bolesti.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting